Pražská zoologická zahrada se věnuje řadě projektů, jejichž cílem je pomoc ohroženým druhům zvířat ve volné přírodě. „Zubři jsou jedním z příkladů. Již dříve jsme několik jedinců poskytli do NP Bieszczady v Polsku, ale Prťka by se měla stát jednou ze zakladatelek nově obnovené populace zubrů na Kavkaze. Tam zubři v přírodě přežívali nejdéle; vyhubeni byli v polovině 20. let minulého století,“ uvedl k projektu ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Prťka nebyla na cestu sama. Berlínská zoo totiž na svém území shromáždila dvanáct zubrů. Ti pak společně odcestovali do přístavu Baku, odtud pak pokračovala cesta po zemi do parku Shahdag.

„Včera jsme z německé pobočky Světového fondu na ochranu přírody, který projekt spoluorganizuje, obdrželi skvělé zprávy. Všech dvanáct zubrů, včetně těch z Prahy a Plzně, v pořádku dorazilo do aklimatizačního prostoru v národním parku Shahdag, kde se zatím úspěšně adaptují,“ potvrdila Barbora Dobiášová ze Zoo Praha s tím, že by zubři měli být vypuštěni na přelomu července a srpna, a to na plochu národního parku o rozloze 130 tisíc hektarů.

Fotogalerie
3 fotografie