Rok co rok výstava orchidejí v Botanické zahradě hl. m. Prahy láká více a více návštěvníků. Jen za loňský rok si ji podle ředitele Bohumila Černého přišlo prohlédnout přes 23 tisíc zájemců. Také letos se očekává velký zájem. Důvodem je zase o něco odlišná koncepce výstavy, modernizace skleníku, rozsáhlá šíře druhů orchidejí i celkový počet kusů.

Botanická zahrada disponuje zhruba pěti tisíci kusy orchidejí! „Asi 70 procent z vystavených exponátů je našich, zbytek je od orchidejářů,“ svěřila se pro Blesk kurátorka tropických rostlin Romana Rybková. „Vystavujeme nejrůznější druhy z celého světa od Vietnamu po Brazílii.“

Listy jako plech

Romana Rybková se zároveň rozpovídala o těch nejzajímavějších „kouscích“, které by si žádný milovník okrasných rostlin neměl nechat ujít. Jedním z nich je například Eulophia peterii, která je unikátní především svými listy. „Jsou pevné jako plech. Rostlina pochází z východní Afriky ze savany, kde občas dochází k požárům, které orchidej přežije,“ vysvětluje kurátorka.

Eulophia peterii je zajímavou odrůdou orchidejí. Její listy jsou totiž tvrdé jako plech.
Autor: Robert Klejch

Chlupáček s tváří i doupě mravenců

Jiná orchidej nazvaná Paphieopedilum hirsuti se zase oproti těm „běžnějším“ vyznačuje na první pohled atypickým porostem. Je totiž chlupatá! „Navíc má ve středu zabarvení připomínající malý obličej,“ upozorňuje Rybková. Další z řady kuriozit z rostlinné i hmyzí říše je Myrmecophila tibicinis. V ní si totiž mravenci staví vlastní kolonie. „Mravenci ji na oplátku brání před všemi býložravci, kteří by si na ní chtěli smlsnout,“ popisuje Rybková. 

Chlupatá orchidej Paphieopedilum hirsuti je typická svým porostem i zabarvením, ve kterém lze při troše fantazie rozeznat obrysy tváře.
Autor: Robert Klejch

Na pokraji vyhynutí

Unikátem nad unikáty je pak na výstavě Paphiopedilum delenatii, která je prakticky na pokraji svého vyhynutí. Lokalitu jejího přírodního výskytu ve Vietnamu totiž vydrancovali sběrači a dnes se ve volné přírodě vyskytuje spíše sporadicky. „Jsou místa, kde ještě pravděpodobně roste, ale nepíše se to pro její bezpečí ani v odborné literatuře,“ říká Rybková.

Tuto orchidej Paphiopedilum delenatii člověk ve volné přírodě uvidí jen zřídka. Je na pokraji vyhynutí.
Autor: Robert Klejch

Šťastné a barevné kulatiny

Botanická zahrada v Praze letošním rokem slaví významné jubileum. Zřízena totiž byla přesně před 50 lety. S tím jako by souznělo kulaté řešení kreativní části výstavy, o které se postarala floristka Klára Franc Vavříková. „Kruh je symbol nekonečna, koloběhu života, štěstí a naděje, vlastně i přátelství a věrnosti,“ uvádí k tomu, proč většina vystavených orchidejí vyniká na podkladu s motivem protkávaného kruhu.

Video
Video se připravuje ...

Do konce března je k vidění mimořádně oblíbená výstava orchidejí. I letos slibuje, že je nač se přijít podívat. David Zima

„Ve skleníku navíc přibyla spousta nových částí. Ne ve smyslu, že by se rozrůstal, ale zmodernizoval,“ vysvětluje ředitel Bohumil Černý. Přibylo například osvětlení podél cestiček, vznikl nový informační systém, modernizaci mají za sebou i vitríny v tropické části skleníku, které zdůrazňují vzhled motýlích kukel. „Nejzásadnější je přestavba chlazené části skleníku, kde došlo ke kompletní změně povrchu cestiček a k přestavbě starého dřevěného mostku. Změn doznala i samotná expozice, kam jsme instalovali skalní stěnu inspirovanou brazilským pohořím,“ uvádí ředitel.

Exotika křtěná Vltavou

Další změny se ještě letos budou týkat botanické zahrady jako takové. Magistrát, který je zřizovatelem, připravuje smlouvu na výstavbu nového pavilonu na západě areálu. „Hlavní a stěžejní investice, která by měla být uskutečněna ještě v tomto roce, je výstavba vodovodu z Vltavy do botanické zahrady, který vyřeší ekonomický i ekologický aspekt, protože nebudeme muset zalévat rostliny pitnou vodou. Za loňský rok nás závlaha expozic vyšla na čtvrt milionu korun,“ přibližuje Černý.

Voda z Vltavy bude mít navíc na rostlinstvo mnohem blahodárnější vliv než voda z vodovodního řadu. „Když zaléváte rostliny tvrdou řadovou vodou, vykrystalizuje spousta soli na povrchu, což rostlinám nijak neprospívá. Proto se častěji přesazují. Voda z Vltavy obsahuje živiny i mikroprvky, má lepší tvrdost a je příznivější na zálivku rostlin,“ dodává ředitel.

Kde: Botanická zahrada v Praze – skleník Fata Morgana.
Kdy: Otevřeno od 8. do 31. března od úterý do neděle v čase 9–19 hodin.
Za kolik: Dospělí 150,- Kč, děti a senioři 75,- Kč.

Fotogalerie
78 fotografií