Co se to u pand děje? Flin číhá, pak vyráží a hurá za tátou Patem. Honička začíná – a šup na větev. Postřeh! Taťka vypálí přímý úder a už Flin visí na větvi vzhůru nohama. Prostě prima pandí zábava. Stále dominantní táta vždy vítězí. „Většinou do malého ale šťouchá máma. Flin se dostává do věku, kdy se pandy začínají živit výhradně pevnou stravou, a tak mládě už mamince trochu vadí,“ prozrazuje kurátor chovu savců Pavel Brandl.

Oč méně máma Wilma potomka střeží, o to více může prcek dovádět s otcem. Při hrách dostává zároveň i výchovné lekce. »Přísná« Wilma nežertuje. Podle kurátora bývá protivná také na Pata. Není pak divu, že si táta se synkem zalezou do budky a výběhu kraluje maminka.

Jsou to horalé

Pandy červené patří mezi nejvýše žijící zvířata na světě. Vyskytují se i ve více než 4000 m nad mořem. Obývají horské lesy jižní Číny, Nepálu, Bhútánu, Indie a Myanmaru. Patří mezi ohrožené druhy. Panda červená není blízce příbuzná pandy velké. Nejbližší příbuzné pandy červené jsou mezi lasicovitými, medvídkovitými a skunkovitými šelmami. Pandy se živí hlavně bambusem, v zoo dostávají i granule a v přírodě nepohrdnou malými živočichy.

Fotogalerie
5 fotografií