Pražské planetárium a hvězdárny změnily identitu na Planetum. A s novým názvem přišel i nový koncept. Ve Stromovce už se Pražané nedívají jen na statické snímky hvězd. „Dřívější vybavení planetária vlastně ani nic jiného neumožňovalo, planetárium jako projekční přístroj umělo promítat pouze obrazy oblohy. Ty bývaly v minulých desetiletích doplňovány projekcí diapozitivů,“ prozradila mluvčí Planeta Dominika Šimoňaková o nové digitalizované projekci, která umožňuje návštěvníkům užít si návštěvu o poznání více.

Krátce po půl sedmé odstartovala premiéra Mé vlasti, na kterou přišly desítky lidí. Zájem o nový koncept byl opravdu obrovský. Důkazem toho byl nejenom vyprodaný sál, ale také dvě promítání za sebou, se kterými původně Planetárium nepočítalo. Hodinový program však návštěvníky neochudil o pohled na hvězdy, jak by se dle názvu akce mohlo zdát.

Úžas nad hvězdami i Českem

V první části večera se nad hlavami Pražanů rozprostřela zapadající obloha, noční nebe bez světelného znečištění, i pohled sto let do minulosti, a dokonce i prohlídka vesmírem, nad kterou žasli nejenom malí návštěvníci, kteří pokřikovali na rodiče s údivem. „To je boží,“ ozval se dětský hlásek v sálu. 

Po velkolepém úvodu astronomie přišla ona očekávaná premiéra audiovizuálního zážitku v podobě Mé vlasti. V sále nikdo ani nedutal. Černou oblohu plnou hvězd nahradily světlé záběry české krajiny a z reproduktorů zněla symfonická hudba Bedřicha Smetany v podání České filharmonie. Malou ochutnávku si můžete prohlédnout tady:

Video
Video se připravuje ...

Zasněte se nad Mou vlastí v Planetu Eva Fornálová

Návštěvníci s úžasem po hodinovém programu tleskali nadšením. „Báli jsme se, že to nebude ono, když se promítá jen černá barva s hvězdičkami. Bylo to působivé. Některé záběry mi sice neseděly. Ale na to, že je to první pokus, stálo to za to,“ chválila premiéru 360° podívané návštěvnice Edita.

Mainstreamové filmy tady nečekejte!

Pokud doufáte, že jednoho dne budou v planetáriu promítat akční filmy, tak vás zklameme. Veškerá projekce musí být ve 360 stupňovém formátu, což zároveň znamená, že film natočený pro planetárium nemůžete zhlédnout jinde, než v planetáriu. „V tomto směru se můžeme přirovnat například k IMAXu. V současné době promítáme například světově nejúspěšnější pohádku pro planetária Polaris, v roce 2019 se mohou diváci těšit na její druhý díl,“ svěřila Dominika Šimoňaková.

Mimo to se můžete do Stromovky vydat na film Horizon, který má premiéru 18. ledna 2019. Bude promítán v Česku jako v první zemi na světě kromě země původu, což je Japonsko, nebo na jaře uvedeme novinku Voyager. Ze stávájící nabídky je možné vidět Měsíční sonátu, Naše bouřlivá planeta (která se věnuje zemětřesením a sopeční činnosti) nebo Hvězdy Mayských bohů.

Fotogalerie
19 fotografií