Národní galerie odhalila novou sbírkovou expozici a pět nových výstav. Konkrétně ve třetím patře objevíte sbírku 1918–1938: První republika. Dále pak výstavy Pravda vítězívá - obrazy nejen z českých dějin, Otevřený depozitář umění Asie, Moving image department: Touha v jazyce a Poetry passage a introducing Valentýny Janů.

Třetí patro praskalo ve švech!

Největší zájem návštěvníků přitom vzbuzovala sbírka předmětů ke stému výročí založení Československa. Desítky lidí se tlačily před jednotlivými obrazy. Přecházely sem a tam a snažily se stihnout prohlédnout si stovky z vystavených předmětů. „Je to obrovské. Chci si prohlédnout všechny vystavené kusy, ale je to obtížné. Čas plyne a člověk nemá šanci to všechno nasát. Jsem z toho unešen,“ hodnotil návštěvník Jaroslav prvorepublikové umění, které odhalilo nejen obrazy, ale také sochy, knihy i nádobí.

„Nejvýznamnější výročí letošního roku jsme využili k představení první ze série nových expozic, které představují ikony českého i světového umění ze sbírek Národní galerie. Novou expozicí První republika si připomínáme nejen sto let od jejího založení, ale také její velkorysost – v 1923 uskutečnila po záštitou prezidenta Masaryka nákup francouzského umění 19. a 20. století, který dodnes tvoří stěžejní část našich sbírek,“ uvádí generální ředitel NGP Jiří Fajt.

Návštěvníci zde obdivovali například Václava Špálu, Josefa Čapka, Jindřicha Štyrského, Toyen a řadu dalších předních českých, slovenských, českoněmeckých a karpatoruských umělců tehdejší doby. Navíc sbírku doplňují již zmiňované francouzské skvosty jako Claude Monet, Paul Gauguin, Henri Rousseau, Pablo Picasso, Vincent van Gogh. 

Expozice seznamuje návštěvníky s významnými kulturními centry – Prahou, Brnem, Zlínem, Bratislavou, Košicemi a Užhorodem. Její součástí jsou částečné rekonstrukce zásadních výstav, které se v nich tehdy konaly – například Poesie 1932 nebo První výstava surrealistické skupiny,“ popisuje kurátorka expozice Anna Pravdová. Dokonce si mohou návštěvníci prohlédnout dobové obchůdky, antikvariát, nebo si sednout do prvorepublikového kina. 

Z tolika vystavených exponátů byly nadšeny nejenom starší generace, ale i ty mladší, které se o prvorepublikové umění zajímaly. „Je to skvost. Oči z toho jdou až kolem. Lepší než projíždět umění na Pinterestu, kde má člověk tisíce podnětů,“ prozradila pro Blesk.cz svůj pocit z nové expozice studentka střední školy Karolína.

Ochutnávka z vernisáže:

Fotogalerie
51 fotografií