Tamarín pinčí Myška se narodila 14. 3. 2015 v zoo v Hluboké nad Vltavou. Její přemístění do dalekého Ruska probíhá v rámci chovatelské spolupráce z pragmatických důvodů. Jelikož je totiž přímou příbuznou ostatních jedinců v jihočeské zoo, museli se tamní chovatelé rozhodnout: buď pořídit Myšce partnera, nebo poslat Myšku za jiným partnerem ven. Nakonec zvítězila druhá varianta. Vybrán byl Petrohrad, kde se na ní už těší »nová rodina«.

Dnes krátce před polednem přepravily ČSA na svém pravidelném letu do Petrohradu tříletou samičku opice tamarína pinčího,“ uvedl pro Blesk.cz mluvčí ČSA Daniel Šabík. „Myška zamíří do místní zoologické zahrady Leningradskij zoopark, která funguje již od roku 1865. Leteckou přepravu ČSA realizovaly ve spolupráci se spediční společností Gestiv Bohemia.“

Druh v nesnázích

Proč byla Myška přemístěna do Petrohradu je nabíledni. Její druh totiž patří mezi ohrožené, ve volné přírodě se vyskytuje pouze na malém území na severu Kolumbie. Podle informací zoologické zahrady v Hluboké nad Vltavou žije v zajetí v zoologických zahradách a zooparcích více jedinců, než ve volné přírodě. Jejich přežití je tak v současné době především na lidské zodpovědnosti.

Opičí samičku Myšku čekají námluvy v ruském Petrohradě.
Autor: Archiv zoologické zahrady Hluboké nad Vltavou

 

Tamaríni pinčí jedí především ovoce, občas hmyz, zároveň mají rádi nektar. V Hluboké nad Vltavou i po odchodu Myšky zůstalo dalších šest opiček, které na ní budou jistě s láskou vzpomínat. Tamaríni totiž i ve volné přírodě přežívají především v rodinách, kdy starší pečují o nedospělé potomstvo. 

Opičí virtuos?

Kvůli svému nadmíru originálnímu vzhledu bývají tamaríni připodobňováni k hudebnímu velikánovi Ferenci Lisztovi. Může za to jejich „načesaná“ bílá srst na hlavě, která je vůbec ne nepodobná účesu, jaký rakouský hudební velikán za svého života nosil. I z toho důvodu se tamarínu pinčímu v některých jazycích říká „opice Lisztova“ či v němčině „Lizstaffe.“

Fotogalerie
7 fotografií