Pětičlenná skupinka plameňáků dostává v těchto dnech v pražské zoo speciální péči. Plameňák chilský Donald (50 dní) a plameňáci růžoví Pascal, Bobík, Dory a Blue (19 až 22 dnů) vyrážejí „do ulic“ areálu, přičemž se u nich nadšeně zastavují návštěvníci. Pořádně si protáhnout nožky ale plameňáci chodí ze zdravotních důvodů – aby se jim správně vyvinulo pohybové ústrojí.

„Jsou odchováváni, protože rodiče se o ně nemohou, nebo nechtějí dál postarat. Máme domněnku, že se u nich objevila liška, najednou už dál neseděli. Ale může to být i tím, že se jim prostě nechtělo, bylo to po třech letech jejich první hnízdění,“ vysvětlil chovatel Pavel Kovařík, který povedenou skupinku pokud možno denně na procházkách doprovází a hlídá ji.

Jako ve volné přírodě

Na cestu plameňáci nevyrážejí jen za nepříznivého počasí. Jinak je vhodné brát je na pohyb denně alespoň na 20 minut. Touto činností se napodobuje přirozené chování rodičů plameňáků, kteří své potomky vyvádějí mimo hnízdo už zhruba během třetího až čtvrtého dne věku. „Snažíme se to napodobit,“ potvrdil Pavel Kovařík.

Mláďata plameňáků zatím svým zbarvením nepřipomínají elegantní dospělé jedince, naopak jsou pěkně „ušmudlaní“. „Krmíme je společně v jedné bedně, část je tedy od trusu a část od krmení. Když se krmí, kývají mláďata plameňáků hodně hlavou, takže krmení po nich stéká. Mladší krmíme čtyřikrát denně, Donalda už pouze třikrát,“ vysvětlil chovatel. Pokud všechno půjde podle plánu, budou plameňáci ve svých procházkách po zoo pokračovat až do tří měsíců věku.

Fotogalerie
16 fotografií