Málokteré náměstí v Praze je tak živé, jako to Malostranské. A málokteré rovněž poutá takovou pozornost s ohledem na svou budoucí podobu. Z toho důvodu se v jeho východní části objevila přes srpen výstava, která seznamuje veřejnost s budoucností dané lokality. A nejen s ní.

Od pravěku po budoucnost

Venkovní výstava je veskrze rozdělena na tři části. Třetina se věnuje popisu dějin Malostranského náměstí, druhá se zaobírá archeologickými vykopávkami a tím, co archeologové objevili, a třetí už je ryze věnovaná potenciální budoucí podobě náměstí. To totiž už od letošního roku radikálně mění tvář, a zůstat by při tom mělo i napřesrok.

I když Malá Strana oficiálně nebývá uváděna jako jedno z nejstarších pražských osídlení, na rozdíl třeba od Únětic, Levého Hradce či Vyšehradu, i na Malé Straně se nalezly kousky keramiky z dávného pravěku. Z výstavy se můžete například dozvědět, proč podoba náměstí vznikala teprve až ve 13. století, že na něm stála kašna nebo ze kdy pochází nejstarší dochovaná památka. A především – kde byste ji dnes hledali. Proč si nezpříjemnit čekání na tramvaj?

Koncept náměstí budoucnosti

Magistrát hlavního města i radnice Prahy 1 se netají, že by z Malostranského náměstí rádi do budoucna vytvořili především relaxační zónu, která bude náležet pěším. První krok k tomu již byl učiněn letos v zimě, kdy na ploše východní části náměstí zaniklo parkoviště. Další kroky by měly následovat záhy. O které by mělo jít?

Video
Video se připravuje ...

Venkovní výstava u Malostranského náměstí potrvá do konce srpna. David Zima

Výstava zájemce seznámí například s tím, že by podle vítězného projektu z mezinárodní soutěže, která se konala roku 2014, mělo náměstí zdobit více vzrostlých stromů. Zároveň by také mělo dojít i na instalaci nápadité fontány, kterou Pražané i turisté ocení zejména v letních dnech, jak jsme se za poslední dobu mohli přesvědčit. I moderní mobiliář by měl oblast ozdobit.

Prostor náměstí by pak měl být vyhrazen vyloženě pro společenské a kulturní akce, jako jsou příležitostné divadelní hry, koncerty nebo sezonní trhy. Práce na náměstí by měly započít v roce 2019 při předpokládané investici ve výši 120 milionů korun. Celé náměstí by se mělo dočkat navrácení historického charakteru místa. V soutěži nakonec zvítězil Ateliér Hájek.

Hlavně aby to fungovalo

„Šla jsem náhodou kolem a výstava mne zaujala, protože bydlím opodál, a není mi lhostejné, co se tu bude dít,“ vysvětlila paní Marta (50), která se živí jako masérka. „Určitě se mi líbí, že tady plánují zbudovat kašnu, což jak vidím podle té výstavy, není nic nového,“ naráží na fakt, že kašna v těchto místech skutečně stála do roku 1814. „Bylo by fajn, kdyby tu bylo více stromů oproti těm návrhům, ale i tak si myslím, že to tu bude lepší než dnes.“

V podstatě náhodou se k výstavě nachomýtl i pan Milan Řeřicha (44), který je obchodníkem. „Mohu říci, že ty plány, které výstava prezentuje, působí dobře,“ nezastíral. „Je těžké nalézt tu správnou vyváženost, aby vše fungovalo tak, jak má, protože někde se mohou změny udělat spíše k horšímu. Ale jak se tak dívám na tu výstavu, ta představa má potenciál. Pokud se to tu uprázdní pro lidi a bude to využívané tak, jak je psáno, bude to jedině dobře.“

Kdy: Každý den do 26. srpna od 0:00 do 24:00 (panely jsou přes tmu osvětlené)
Kde: Východní část Malostranského náměstí
Za kolik: Zdarma

Fotogalerie
30 fotografií