Národní muzeum letos slaví výročí – 200 let od svého založení. A tak po dobu léta odkrývá taje a zajímavosti jednotlivých muzeí, která pod jeho správu spadají. Jedním z nich je i to Antonína Dvořáka, které se nachází v Praze 2 nedaleko I. P. Pavlova. A právě na počest narozenin mohli Pražané blíže poznat, že známý skladatel přes své povznášející písně nebyl žádným svatouškem.

Dvořák byl náruživý kuřák, hráč karetní hry darda a milovník dobrého jídla,“ prozradila kurátorka sbírek muzea Veronika Vejvodová. Dvě z těchto jeho oblíbených činností si mohli Pražané vyzkoušet na pikniku v malebné zahradě. Už u vchodu každý z návštěvníků dostal na výběr ze dvou dobrot, které skladateli kuchtila jeho první láska. A tím byly preclíky, které přikusoval k pivu, a vanilkové štangle plněné marmeládou. Na těch si zase pochutnával u kávy. „Teda to je dobrota. Mohu si vzít recept?“ ptala se jedna z mlsných návštěvnic u vchodu.

Co mu chutnalo nejvíce?

Pokud by i vás zajímalo, jak si dvě z jeho oblíbených svačinek připravit doma, fotografii receptu objevíte v galerii článku. „Dvořák miloval zejména českou kuchyni. Zejména miloval švestkové knedlíky, hovězí na šafránové omáčce nebo telecí řízek a guláš,“ prozradila Vejvodová.

Video
Video se připravuje ...

O hře darda Eva Fornálová

Piknik ale nebyl jen o jídle a poznávání toho, jaké měl skladatel chutě. Návštěvníci si také vyzkoušeli zahrát jeho oblíbenou karetní hru na principu mariáše, jejíž název je už dávno zapomenutý. Karetní hra darda, která byla ve své době považována za hazardní hru. Právě proto ji Češi vychytrale přejmenovali z původního názvu bulky, která má kořeny až v Itálii.

Peníze nahradil sirkami a knoflíky

„Hrával ji po večerech v kruhu rodiny a přátel i v Americe,“ vzpomínal jeho americký přítel a průvodce Josef Kovařík. „Nikdy ale nehráli o peníze, občas jen o sirky nebo knoflíky,“ svěřil, že opravdovému hazardu Dvořák nikdy nepropadl.

Největší neřestí byl pro Dvořáka tabák, který samozřejmě jako jedinou neřest v muzeu k vyzkoušení nenabídli. Zato uvnitř budovy si mohli Pražané detailně prohlédnout ohromné dýmky, ze kterých skladatel kouřil. „Kouření bývalo většinou spjato s večerní zábavou v kruhu přátel nebo rodiny. Tu občas vyplňovala společná hra v karty,“ a tak ve společnosti nepohrdl ani cigaretou, ani doutníky.

Prohlídka dalších muzeí

V rámci oslav založení chystá Národní muzeum další akce, při nichž bude možné během srpna a září navštívit zdarma i další pobočky. A to České muzeum hudby, Náprstkovo muzeum, Národopisné muzeum, Lapidárium národního muzea i památník na Vítkově. Oslavy pak vygradují otevřením části historické budovy 28. října Česko-slovenskou výstavou. Více informací objevíte tady.

Fotogalerie
26 fotografií
.