Zoo Praha letos úspěšně dokončila svůj už osmý převoz koní Převalského z naší země do přísně chráněné oblasti Gobi B. Projekt „Návrat divokých koní“ s sebou nevyhnutelně přináší různé nástrahy a nečekané události, jak potvrzují fotografie pražské výpravy ze vzdálené asijské země.

„Jednou z nečekaných překážek během cesty byla kolona kamionů s uhlím stojících v protisměru, tedy v pruhu, kterým měly projet vozy s ‚převaláky‘. Další komplikací během cesty byl vydatný déšť, kvůli kterému hrozilo i to, že kolona s koňmi uvízne v bahně,“ uvedla tisková mluvčí zoo Lenka Pastorčáková, podle které se tyto události během výprav dějí navzdory tomu, že realizační tým cestu vždy plánuje s maximální pečlivostí.

Myslí si, že všechny koně jsou od nás

Díky dlouhodobému projektu se už z Evropy letouny CASA do Mongolska přepravilo 31 koní Převalského. Po zdejších stepích se v současnosti prohání více než dvě stovky těchto zvířat. Zoo Praha je díky tomuto počínání ve zmiňované asijské zemi populární. Podle velvyslance České republiky v Mongolsku Jiřího Brodského si řada místních lidí dokonce myslí, že všech 220 koní Převalského v Gobi přivezli lidé z pražské zoologické zahrady.

Podívejte se, jak letošní transport probíhal:

Video
Video se připravuje ...

Transport koní Převalského ze Zoo Praha do Mongolska, 2018. Zoo Praha

Fotogalerie
10 fotografií