Rozkvetlé stromy, keře i luční kvítí, výhled na Prahu směrem k řece Vltavě, zpívající ptáci, udržované lavičky a klid. Takovou oázu klidu je možné najít nedaleko centra metropole - v kopci Prahy 2 kousek od Nuselského mostu. (Asi 15 minut pěší chůze z Karlova náměstí, nebo 10 minut z I. P. Pavlova.) Je ohraničená Karlovem, Albertovem a novoměstskými hradbami.

Místo bezdomovců udržovaná zahrada

Zahrada Ztracenka ale nebyla vždy tak kouzelným místem, jako je tomu dnes. „Podle starých map to byl původně sad, který postupně zplaněl a zanikl. V minulém století zde byly postaveny přístřešky na kuželky a dětské hřiště. V poslední době byl neudržovaný svah Ztracenky vyhledáván hlavně lidmi bez domova,“ prozrazuje architekt Michal Gavlas, který zahradu navrhoval.

Sezení v trávě bez exkrementů

Lidé bez domova ani pochybná individua tady už přes osm let nepotkáte. Zahrada se totiž v osm večer zamyká a opět v osm ráno odemkne. Na místo nesmí ani psi, a tak se člověk může beze strachu posadit nejen na lavičku, ale také do trávy. 

Projděte se s námi zahradou:

Video
Video se připravuje ...

Nahlédněte s námi do Zracenky... Eva Fornálová

Inspirace z Hradu

Pokud máte pocit, že jste podobnou zahradu v metropoli už viděli, nejste daleko od pravdy. „Nemohu říci, že jsem se inspiroval nějakým konkrétním parkem nebo zahradou při svém návrhu. Myslím, že jsem čerpal z krásných přírodních nebo uměle vytvořených míst, které jsem během svého života navštívil. Abych byl zcela upřímný, tak po formální stránce jsem byl do jisté míry ovlivněn klasickým pojetím zahrad pod Pražským hradem od Josipa Plečnika, mého oblíbeného architekta,“ prozrazuje Gavlas.

Od původního sadu sice na místě přibyly dlážděné chodníčky, cestičky, schodiště a obrostlé lavičky, ovšem původní ráz místa se snažil autor zachovat stejný. „Pouze jsem zrealizoval, co zde na svahu už v náznacích bylo. Byla zde vyšlapaná většina cest a naznačené některé plochy, já jsem jim dal pouze konkrétnější geometrickou podobu. Při své architektonické práci nejsem zastáncem »originálních« výmyslů za každou cenu tak, jak to často dnes vidíme okolo nás,“ sdělil s pokorou architekt. 

Nahlédněte do Ztracenky: 

Fotogalerie
20 fotografií