Stejně jako v roce 1420 i dnes husitské vojsko pod kulisou středověké hradby zahnalo přesilu bojovníků, které do boje povolal Zikmund Lucemburský. Ten si tehdy poprávu dělal zálusk na český trůn. Husité jej však za českého krále nemínili uznat, protože nesl díl viny na smrti Jana Husa. Bitvu provázel komentář, který přiblížil historii husitského hnutí na českém území i průběh boje. Na podívanou se přišly podívat stovky přihlížejících.

V bitvě se rozhodovalo o osudu Prahy i Čech

„Musíme si představit, že Zikmund obléhal Prahu skoro celou, Pražský hrad i Vyšehrad. Na tomto místě se před téměř šesti sty lety odehrála strategická bitva, kdy už zbývalo jenom pár husitů vedených Janem Žižkou, kteří si tu vyrobili zbraně, a díky nim se podařilo uhájit Prahu,” řekl starosta Prahy 3 Alexander Bellu (ODS). Zikmund sice byl na českého krále korunován, díky této porážce však byl z Prahy vyhnán a husité jej nadále za krále neuznali. V Čechách následně zavládlo téměř dvacetileté bezvládí.

Představitelem jednookého vojevůdce Žižky byl poněkolikáté Jiří Kunát z plzeňské šermířské skupiny Lancea. Stejně jako ostatní bojovníci do bitvy nastoupil v plné zbroji a v silných vrstvách oblečení, a to i přes slunečné letní počasí. „Ve chvíli, kdy se šlo do bitvy, se nehledělo na počasí, ale hlavně na to, aby to chránilo. Takže ta prošívanice i všechno ostatní k tomu patří,“ řekl Kunát novinářům. Vedle stánků s občerstvením a suvenýry organizátoři připravili pro návštěvníky stanoviště, kde si mohou vyzkoušet bojové disciplíny - například hod dýkou na terč, střelbu z velkého praku nebo souboj na kladině. Pozornost dětí i dospělých přilákala také exhibice dělostřelce nebo kata, kejklíři, tanečníci a řemeslníci či živá zvířata, zejména hadi a koně, ale také draví ptáci.

V galerii se můžete podívat, jak akce vypadala v předchozích letech:

Fotogalerie
56 fotografií