Především portrétní fotografie Herberta Slavíka, ale nejen ty, zdobí v současných dnech výstavní prostory Staroměstské radnice. Že se jedná často o opravdu unikátní fotografické počiny, pozná člověk prakticky okamžitě, jakmile výstavu navštíví.

Osudové okamžiky

Expozici totiž zahajuje cyklus černobílých fotografií z přelomu 80. a 90. let, které zaznamenávají významné momenty v dějinách republiky. K vidění tak jsou dnes již obecně známé momentky ze sametové revoluce, které Slavík pořídil, nebo odchod posledního ruského vojáka z území ČSFR.

Portréty slavných po všech stranách

Zbytek výstavy už je plně věnován portrétům předních českých osobností z řad politiky, literatury, filmu či sportu. S mírnou nadsázkou lze říci, že kdo v České republice něco znamenal a znamená, stanul před objektivem Herberta Slavíka.

Rád se setkávám se zajímavými lidmi, s osobnostmi, jejichž příběhy mne inspirují,” vysvětluje Slavík. „Proto jsem začal fotografovat portréty.” Návštěvník tak má na výstavě Tváře Česka poznat rozmanité penzum českých osobností: Terezu Brodskou, Ondřeje Vetchého, Václava Havla, Dalajlámu, Ronalda Reagana, Pavla Nedvěda nebo nedávno zesnulého Miloše Formana, kterého fotil ve Stavovském divadle poprvé od natáčení slavného Amadea.
Snímek policisty vedoucího mladou slečnu Martinu patří k symbolům revolučního roku. Jeho autorem je právě Herbert Slavík.
Autor: Fotografie pochází z knihy 1989 očima fotografů

Vzpomínal na to, jak tam při natáčení museli svítit svíčkami a měli strach, aby náhodou něco nevzplálo,” líčí k setkání s Formanem Slavík. „Na toto focení vzpomínám rád, bavilo mě.”

Jedna půlka černobílá, druhá barevná

Výstava je rozdělena zhruba na pět částí. V jedné se věnuje událostem, v jiné sportovním osobnostem, další je pro změnu věnovaná Čechům proslaveným za hranicemi republiky nebo Mezinárodnímu filmovému festivalu v Karlových Varech. Pomyslným dělítkem je však svět černobílé a barevné fotografie.

„Poslední dobou se hodně zabývám černobílou fotografií, začíná mne opět bavit,” přiznal při představení své výstavy, která vznikla ku příležitosti 25 let existence České republiky, vyhlášený fotograf, který je pro svůj cit vyhledávaný v Čechách i v zahraničí.

Kouzlo okamžiku

Na řadu svých fotografií nahlíží Slavík jako na určitý deník. U každé si vzpomíná na okolnosti, za kterých vznikla. „Například Ester Ledeckou a Evu Samkovou jsem fotil tři měsíce před letošní olympiádou. Zatímco Eva Samková získala bronz, Ester Ledecká se zapsala do dějin dvojí zlatou medailí.”

Pro fotografie se snažím vybírat ta místa, aby co nejvíce korespondovala s osobností foceného,” vysvětlil pro Blesk.cz Slavík na dotaz, zda má v Praze oblíbené místo k focení. „S Vladimírem 518 jsme například fotili pod Nuselským mostem, protože i když je to rapper, zároveň se zajímá o architekturu.” I proto jsou jeho fotografie jedinečné a zachycují nejen ducha místa, ale i osobnosti, kterou fotí.

Medailonek fotografa

Herbert Slavík (1963) je považován za jednoho z nejpřednějších českých fotografů současnosti. Specializuje se především na portrétní fotografii. Před jeho objektivem stanulo mnoho známých osobností z České republiky i ze zahraničí. Výstava Tváře Česka zachycuje přes 100 unikátní fotografií, které během svého působení Slavík nafotil.

Kde: Staroměstská radnice, Staroměstské náměstí 1.
Kdy: Od 1. 7 do 30. 7, denně od 10 do 19 hodin.
Za kolik: 120,- Kč dospělí, 60,- Kč studenti a senioři.

Fotogalerie
35 fotografií