Nadupaná O2 aréna zažila velký svátek devadesátkového rocku. Přijeli Pearl Jam, kapela, která hraje více než 25 let a řadí se mezi Nirvanu, Red Hot Chili Peppers nebo Soundgarden. Pro Prahu si připravili dlouhý set složený z dvaceti sedmi vypalovaček. Na přídavek se dvakrát vrátili, což velký dav ocenil. Podle organizátorů se akce zúčastnilo na 18 tisíc lidí. 

Hned v úvodních písních se zpěvák Eddie Vedder přivítal s přeplněnou arénou. Vytáhl si tučně popsaný papír a lámanou češtinou předčítal:„ Ahoj Praho, velmi se omlouvám. Se snažím mluvit česky. A mluvím jako prase. Chci říct, je to šest let. Kdy jsme tu byli naposled. Miluju vás,“ a poté za bouřlivého aplausu představil členy kapely.

Největší hity

Pětičlenné uskupení ze Seattlu během koncertu nezapomnělo na žádný velký hit. Zahráli nejslavnější skladby jako Even Flow, Jeremy, Better Man, Black, Alive a vystřihli i několik coverů. „Byl jsem na Pearl Jam již několikrát, ale vždycky mě překvapí. Dneska hráli Help od Beatles a bylo to skvělý,“ říká rozjařený fanoušek z Itálie.

Skupina Pearl Jam
Autor: archiv Blesku

Pearl Jam jsou známí i svými vyjádřeními k aktuálním politickým a společenským tématům. Ani tentokrát se jim nevyhnuli. Eddie Vedder před osmou písní zavzpomínal na českého prezidenta: „Člověk si uvědomí, jak dobrého měl lídra, když má špatného. Tahle píseň je věnovaná fanouškovi Velvet Underground. Jedné z největších osobností 20. století. Václavu Havlovi,“ a poté emotivně odzpíval skladbu Dissident.

Rozdávaly se dárky

I na pražském koncertě si kapela s fanoušky vyměnila několik dárků. Směrem k pódiu létaly vlajky, trička a klobouky. Cenu za nejbizarnější dárek by ale nejspíš vyhrála černá wrestlingová maska - tu si zpěvák pobaveně nasadil a odzpíval v ní část písně. Pearl Jam se také bavili nad cedulemi fanoušků a o ty nejzdařilejší poprosili. Fanouškům pak rozdali trsátka, playlisty, trička, paličky, tamburíny i vlastní víno.

Rockovou legendu si nenechali ujít ani čeští umělci - v hledišti se objevil výtvarník David Černý nebo zpěvák David Koller. Frontman Lucie si během koncertu pečlivě prohlížel aparaturu a nástroje kapely. U toho se usmíval a pokyvoval hlavou do rytmu. Před přídavky oba odešli a přišli tak o jeden z nejsilnějších momentů celého koncertu, kdy 18tisícový dav v jednotném chóru odzpíval závěrečnou píseň Rockin‘ in the Free World.

Americká kapela Pearl Jam vznikla v roce 1990. Za svoji dlouhou kariéru prodali více než 91 milionů hudebních nosičů. Na svém kontě mají 10 alb a v roce 2017 byli přijati do rock’n’rollové síně slávy. Zařadili se tak mezi Beatles, Rolling Stones nebo Queen.

Fotogalerie
9 fotografií