Američan Jeffrey Martin, který v Česku žije skoro dvacet let, nefotil Prahu takhle poprvé. V roce 2009 vytvořil pomocí obyčejné digitální zrcadlovky z vrcholu Žižkovské věže největší sférickou panoramatickou fotografii na planetě, jež zobrazuje podrobně krásy celého hlavního města v rozsahu 360°.

Letos vytvořil další unikát, a to největší panoramatickou fotografii Prahy, která kdy vznikla a má rozlišení neuvěřitelných 500 gigapixelů. Tentokrát ale fotil z věže Staroměstské radnice v době, kdy procházela náročnou rekonstrukcí. Osm tisíc snímků »nacvakal« během tří dnů předem nastaveným fotoaparátem, pak je „sešil“ pomocí pracovní stanice společnosti Fujitsu, která s nápadem vytvořit tuto unikátní fotografii přišla.

Obří fotka ve Stromovce?

Fotografii v tištěné podobě předposlední červnový víkend vystavují v Průmyslovém paláci na Výstavišti v Holešovicích. Fotka je obrovská, má 3 metry na 50 metrů a je uchycena na speciální konstrukci, která tvoří kruh s průměrem 16 metrů kolem diváka. „Návštěvníci se budou moct podívat na obrovské detaily fotografie zblízka a hádat, které části města jsou vidět. Zároveň je na místě i několik VR headsetů Fujitsu, které se normálně používají v průmyslu a diváci se budou moct podívat i ve virtuální realitě z místa, kam se nikdy nedostanou, tedy přímo ze střechy Staroměstské radnice,“ uvedl Filip Snášel za Fujitsu Technology Solutions. 

 A co bude s fotografií, až skončí Marker Faire? „Budeme uvažovat o stálé expozici tohoto díla v rámci parku Stromovka tak, aby si ho mohlo prohlédnout co nejvíce Pražanů i dalších turistů, kteří do revitalizovaného parku zamíří,“ řekl radní pro oblast kultury Jan Wolf (KDU-ČSL).