„Přišla jsem především na české kapely, ale nejvíce se těším na Chemical Brothers, to je můj »highlight«,” uvedla Lenka (31), která na festival zavítala. Atmosféru si přitom nemůže vynachválit, i když... „Je to tu trošku nepřehledné, často mám pocit, že nevím kde jsem, ale z hudby jsem nadšená.”

Třetí ročník hudebního festivalu Metronome zahájili zástupci domácí hudební scény. Jako první vystoupila kapela Prago Union. Na úvod akce se představili mimo jiné Th!s, Umakart a Zrní. Umakart zahráli po několikaleté pauze s původním repertoárem. Po 20 letech se na festivalu sejdou Sexy Dancers, skupina složená ze členů J.A.R a Monkey Business s Danem Bártou a Darou Rolins. Večer oslaví na festivalu svým koncertem třicáté narozeniny kapela Tata Bojs

  V areálu jsou zatím stovky lidí, další neustále přicházejí. Festival končí 23. června. Pořadatelé očekávají až 20 000 návštěvníků. Festival moderují herec Marek Taclík a zpěvačka Tonya Gravesová.

Zahraniční hvězdy

Z letošních zahraničních hvězd v pátek ve čtvrt na devět vystoupil John Cale, velšský hudebník, jehož kariéra pokrývá půlstoletí od roku 1967, kdy debutoval jako spoluzakladatel kapely The Velvet Underground. Cale přijel se svou současnou doprovodnou kapelou. Držitel Řádu britského impéria je v Česku oblíbeným hostem. Koncertoval zde už mnohokrát, buď sám, nebo s kapelou.

Na jeho koncert měl dokonce zavítat další z hvězdných účastníků festivalu David Byron, který je znám coby spoluzakladatel průkopnické kapely Talking Heads. S Calem plánoval po koncertu vzájemné setkání.

Další zahraniční hvězdou pátečního programu byli britští Massive Attack, kteří jsou proslulí kromě svého zvuku kombinujícího prvky hip hopu, jazzu, rocku a soulu i spolupracemi s předními zpěváky různých žánrů. Společné nahrávky mají s Madonnou, Davidem Bowiem, Sinéad O'Connor nebo Damonem Albarnem z Blur či Gorillaz. Jejich hudba zní v řadě filmů včetně oscarového Matrixu. Na Metronome přijeli Massive Attack v plné koncertní sestavě a s výrazným vizuálním doprovodem. Dalším výrazným umělcem byl v pátečním programu písničkář Tom Odell, pod jehož pódiem se kupili rozvášnění fanouškové.

Video
Video se připravuje ...

Takto vypadaly první minuty Metronome Festivalu v pražských Holešovicích. Festival zahájila kapela Prago Union. David Zima

Festival Metronome rozpočet ze 40 milionů korun za tři roky své existence navýšil na letošních přibližně 60 milionů. Podrobnosti k programu a organizační pokyny se nacházejí na www.metronomefestival.cz.

Fotogalerie
45 fotografií