Praha bude poprvé hostit festival Maker Faire. Kdo jsou to ale „makeři“?Prostě kutilové nové generace, kteří své nápady sdílejí a inspirují ostatní, aby si něco vyzkoušeli vyrobit. Podobné projekty je nutné vidět a zažít, je to hlavně o procesu a přímé zkušenosti,“ říká Denisa Kera, ředitelka festivalu.

Na festivalu budou vystavovat své hračky i roboty všechny věkové kategorie - dospělí, senioři, děti i celé rodiny. U řady z nich koníček přerostl v prosperující obživu. „Silicon Valley je i u nás v Česku. Festival Maker Faire Prague ukáže, co se kutí, pájí, vytváří, vaří a fermentuje v českých dílnách, kůlnách, laboratořích a sklepech a jaký to má potenciál,“ říká Denisa Kera.

Učení se a rozvoj

Cílem celého víkendu je také poukázat na to, jak je možné rozvíjet vlastního tvůrčího ducha. „Potenciál lze využít pomocí nových technologií, ale také sdílených a otevřených dílen, které rovněž představíme. Přáli bychom si inspirovat změny ve vzdělávání, aby se více rozvíjela dětská kreativita tím, že budou žáci místo memorování pracovat na projektech, které je baví,“ sdělil programový ředitel Jiří Zemánek z Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze.

V rámci festivalu se představí na 180 tvůrčích projektů, 20 workshopů, 50 vystoupení a přednášek. Návštěvníci se mohou těšit například na obří vzduchové dělo, roboty z kartáčků na zuby, 3D tiskárny, planetárium i laboratoř, kde si mohou zahrát na vědátory. Celý doprovodný program tady.

Fotogalerie
7 fotografií