Břeh smíchovské náplavky kromě labutí zaplnili i divadelníci a cirkusáci. Ve čtvrtek 14. června v podvečer tady odstartoval festival Arena, který slaví teprve druhý rok. Pro letošek si pro Pražany připravil dokonce deset dní nového cirkusu. Tím překonal dvojnásobně své poprvé.

Asi si pokládáte otázku, proč si Divadlo bratří Formanů, které akci pořádá, vybralo právě tohle místo? „Dříve tady stávala oblíbená Arena divadelníka Pavla Švandy, která sloužila téměř 70 let jako divadlo i jako místo k setkávání. Zároveň je odsud krásný výhled na Vyšehrad a lidé zde najdou dostatek příležitostí k relaxaci,“ těšil se při zahájení Petr Forman, ředitel festivalu Arena Divadla bratří Formanů.

Turíňané zažehli oheň

Malé městečko se otevřelo s odbitím páté odpolední. Se šestou večerní přišlo velkolepé zahájení. Dvacítka studentů ze světoznámé cirkusové školy FLIC z Turína vykročila za zvuku vážné hudby z lodi Tajemství na souš. Následně pak po dvojicích vešli do vody, aby vytvořili lidský most, po kterém mohla projít ladná kráska. Celé vystoupení pak zakončil statný muž z člunu, který zapálil oheň a zase odplul. „Festival Arena bratří Formanů je tímto zapálen, tedy zahájen,“ hlásal trubač na konci představení, po kterém se po nábřeží nesl zvuk hlasitého potlesku. 

Podívejte se na zahajovací představení:

Video
Video se připravuje ...

Zahájení festivalu Arena Eva Fornálová

Na co se těšit?

V areálu objevíte loď Tajemství, která běžně stojí na druhém břehu řeky, velké bílé šapitó, ve kterém drezuru zvířat rozhodně neobjevíte, i kovové silo. Diváci se mohou těšit na několik představení v těchto místech. A to nejen na dvacítku mladých cirkusáků, kteří zahájili festival, na prknech se představí i Boris Gibé nebo David Dimitri.

„Viděl jsem jej vystupovat mnohokrát a věřím, že diváci budou nadšení. Jeho představení je v současnosti nejslavnější one man show na poli nového cirkusu. Dřív vystupoval i s Cirque du Soleil, což asi mluví za vše,“ doporučoval ředitel festivalu. Celý program objevíte tady.

 Ochutnávka z festivalu:

Fotogalerie
36 fotografií