Zmínky o prvních větších stavbách, které daly vzniknout i proslulému Nuselskému pivovaru, se datují do 20. let 18. století. Hrabě Jan Josef z Vrtby začal s přístavbou a také přestavbou místa. Do té doby tady byly malé domky a mlýn. „Na tehdejším ještě statku Nusle se poprvé v polovině osmnáctého století zmiňuje pivovarnictví. Tehdy se zde vyrobilo 625 sudů piva za rok,“ prozradila při prohlídce areálu Ivana Vaňková. 

Ve druhé polovině devatenáctého století se pivovar začal rozrůstat. „Byl rozšířen o přístavbu humen a hvozdů,“ uvedla Vaňková. Právě to napomohlo větší produkci a šanci konkurovat Smíchovskému pivovaru, který byl otevřen roku 1871. Kdysi tudy vedla živá ulice, která zanikla. Areál je tak přístupný pouze z jedné strany. 

Tmavý ležák

V roce 1897 se mohl Nuselský pivovar pyšnit čtvrtou příčkou co do velikosti výroby v Čechách. Pivo už tak nepili pouze obyvatelé Nuslí, ale i obyvatelé z dalších koutů budoucí Velké Prahy. Místní sem chodili na tancovačky, biograf, na koncerty i do restaurace. „Tehdy měl velký úspěch tmavý ležák s názvem Prelát,“ popisovala průvodkyně. U pivovaru nechyběla hospoda, a tak tohle místo žilo.

Nahlédněte do útrob pivovaru:

Video
Video se připravuje ...

Nahlédněte s námi do útrob Nuselského pivovaru Eva Fornálová

Převálcován Smíchovem

S druhou světovou válkou zlatá éra utichla. V roce 1941 místo obsadila německá armáda a stopla výrobu. Po válce zde byl opět pokus vrátit Pražanům jejich oblíbené pivo Prelát. Nakonec ale byla výroba utlumena ve prospěch Smíchovského pivovaru.

Poslední pivo se zde uvařilo v roce 1960. Dalších pár let se tady už jen vyráběl slad, který se vozil do Smíchovského pivovaru. „Výroba Prelátu se tehdy přesunula do Braníku. A místo nově využily vinařské závody,“ prozradila na závěr Vaňková. Ty už zde také neobjevíte. 

Prostory poslední roky chátrají. Dnes v nich naleznete zkušebny, autoservis i paintballovou arénu. Do budoucna plánuje společnost Penta Real Estate místo revitalizovat a znovu z něj udělat živou čtvrť. O tom, jak se místo promění, vás budeme brzy informovat.

Fotogalerie
23 fotografií