Kdo by neznal Malého Mikuláše a jeho lapálie, průšvihy, prázdniny etc. Ti co jej znají, jistě rádi vezmou zavděk výstavě ilustrátora knižní série o Malém Mikuláši Jean-Jacques Sempého, která je od května do srpna k vidění v pražské Bubeneči. A ti, kteří jej neznají, by neměli otálet také. Odměnou budou totiž nejen dětské úsměvy.

Tři patra výstavy

Ačkoliv Sempé proslul především jako ilustrátor knih o malém Mikuláši, na kterých spolupracoval se známým spisovatelem René Goscinnym, jeho tvorba je proslulá i bystrou a trefnou satirou na účet politiků nebo obyčejných lidí. Jeho úsečný, vynalézavý, poetický a ironický styl je znát takřka z každého obrazu, který je na výstavě vystaven. Jedná se přitom o originály, které kurátorka Klára Voskovcová přivezla do Čech z Francie.

Zatímco v přízemí se návštěvník ve dvou rozsáhlých místnostech seznámí s obecnou Sempého tvorbou, která se nejednou objevila i na titulní straně prestižního New Yorkeru, v prvním patře už si přijdou na své především děti. Je totiž prakticky celé věnováno Malému Mikuláši a jeho trampotám. V nejvyšším patře pak děti mohou psát na psacím stroji, dívat se na krátký animovaný film, nebo využít momentální inspiraci k vlastní kreslířské tvorbě.
Sempé má originální smysl pro humor: „Je to moc dobré, ale vaše galerie je na špatném místě.“
Autor: David Zima

Výstava je, jestli to mohu takhle říci, úplně super,“ nešetřila chválou návštěvnice výstavy Markéta Klazarová (45), která se s Malým Mikulášem seznámila už jako dospívající a dokonce si jej při studiích francouzštiny pořizovala v originálech. „Už v 90. letech ve Francii se dal Malý Mikuláš stěží shánět. Proto mi udělalo velkou radost, že se s ním po takového době mohu setkat tady v Praze.”

Sempého smysl pro humor, to je něco úžasného,” uvedla návštěvnice výstavy dále. A co se výstavy týče, nemohu nepochválit jak je koncipovaná. Třeba že obrazy jsou vyvěšeny ve výšce dětí, a pro ty malé je možnost využít malé stoličky. Rozhodně je to povedené.“

„Pohyblivé“ obrázky

Kromě obrázků je k vidění i krátký dokument o Sempém či animovaný film vycházející z jeho osobité tvorby. Malinko na škodu je, že ač je výstava určena přece jen převážně dětem, oba filmy jsou v původním francouzském znění s českými titulky. Výstava však sází ještě na jeden »fígl«.

Video
Video se připravuje ...

Pozornost návštěvníků vzbudí i promítající se obrázky Mikuláše a jeho kamarádů, kteří se pohybují na zdech. David Zima

Tím jsou pohyblivé obrázky, které lze „rozpohybovat“ chytrým telefonem s Androidem, který má patřičnou aplikaci na čtení QR kódu. Ten stačí načíst, namířit mobil na daný vystavený obrázek, který se na displeji mobilu začne animovat, jako by to byl film. Mimo to zájemce čekají i nejrůznější doprovodné programy, které vychází zpravidla na pátky či na víkendy.

Návštěvnost překonala očekávání

Zájem veřejnosti nečekali ani sami pořadatelé. „Myslím si, že návštěvnost je velmi dobrá,“ uvedla Klára Voskovcová. „Chodí především školy a školky nebo rodiny s dětmi. Ale co do srovnání s dřívějšími výstavami chodí na Sempého více lidí.“ Patrně i to je důvod, proč byla výstava prodloužena až do srpna, byť měla končit v červenci.

Kdo je Jean-Jacques Sempé?

Skromný a nadaný karikaturista se narodil 17. srpna 1932 v Bordeaux. Zprvu nic nenasvědčovalo tomu, že naplní dráhu proslulého kreslíře a karikaturisty. Školu opustil už ve 14 letech, živil se jako poslíček na kole nebo prodejem vína. Až v 50. letech se věnoval humoristické kresbě, u které vytrval doposud.

Právě v 50. letech ve spolupráci s René Goscinnym (který později vytvoří neméně slavného Asterixe) vymýšlí postavu Malého Mikuláše a jeho blízkých, kteří se stanou světovým evergreenem. Úspěch s Malým Mikulášem Sempému otevřel dveře do velkého světa. Jeho kresby vycházely v nejrůznějších novinách a časopisech jako např. Pilote nebo New Yorker. Svou nápaditou tvorbou si vysloužil mezinárodní ohlas.

Kde: Galerie Villa Pellé, Pelléova 10, Praha 6.
Kdy: Do 19. srpna, úterý–pátek v čase 13–19 hodin, víkendy v čase 11–19 hodin.
Za kolik: Základní vstupné činí 90,- Kč, snížené 60,- Kč.

Fotogalerie
35 fotografií