„Maj nás vyfocený?“ ptal se vesele pár v krojích. Kolem postávali hudebníci, popíjeli pivo a šklebili se na kolegy na pódiu.  Do Prahy kvůli výročí přijely zkušené i začínající cimbálové soubory ze Slovácka. Národní muzeum ve spolupráci s Národním informačním střediskem pro kulturu připomenulo celoživotní zájem prezidenta Masaryka o lidovou kulturu.

„V rámci Národopisné slavnosti jsme představili dosud neznámé fotky Masaryka z cest po Slovácku. Dále jsme uspořádali přehlídku regionálních krojů a hlavně se nám podařilo zorganizovat mnoho vystoupení cimbálových uskupení,“ shrnuje víkendovou akci Kateřina Černíčková z pořadatelské organizace NIPOS.

Video
Video se připravuje ...

Cimbál u Národopisného muzea na oslavu výročí československé státnosti Jiří Marek

Upadající tradice

O umírajícím zvyku nosit regionální kroj svědčí současná výstava „Víchernice. Mizející parádnice z Moravy“ Líby Tailor v Národopisném muzeu. K vidění jsou fotky babiček v tradičních krojích. Ještě v první polovině 19. století byly běžným oděvem venkovských obyvatel. Dle nich bylo možné zjistit místo odkud pocházeli, o čemž psala Božena Němcová nebo Karolina Světlá.

Výstava byla nejprve představena v roce 2017 v Atlantě, nyní se přesunula zpět do Čech. Navštívit ji můžete do 30. června.

Fotogalerie
15 fotografií