Střelecký ostrov byl v obležení už půl hodinu před začátkem velkého hudebního večera. V okamžik zahájení byla už před pódiem hlava na hlavě. „Přišli jsme s předstihem, abychom měli co nejlepší výhled,“ svěřila se návštěvnice Bára (20), která přišla zejména kvůli slovenské zpěvačce Gitaně. Tu můžete znát například z klipu Nádherná, který nazpívala se zpěvákem Janem Bendigem ze Superstar.

Slovenská Beyoncé, jak ji nazvali samotní moderátoři, se na pódiu nejprve představila sama bez své kapely a se šátkem na hlavě. Střídmý začátek s Gitaniným silným hlasem se změnil v pořádnou show. Šátek byl rázem pryč a na parketu zářila za doprovodu kapely, která to se zpěvačkou pořádně rozjela. Na další vystupující, kterými byl Milan Kroka live band a Gipsy.cz už se tančilo po celém ostrově.

Dvacáté narozeniny

Festival letos slaví výročí. „Khamoro slaví dvacet let! Přežili jsme," těšili se organizátoři při zahájení. Khamoro je největším romským festivalem na světě, který v Praze už od roku 1999 pořádá organizace Slovo 21 společně s SP Saga. Tento festival trvá tradičně týden, během kterého je možné poznat romskou kulturu skrze koncerty, divadelní představení, výstavy, workshopy i filmové projekce.

Video
Video se připravuje ...

Slovenská Beyoncé odstartovala festival Eva Fornálová

Tipy na doprovodné akce:

V pondělí 28. května se můžete v rámci festivalu vypravit do Galerie Českých center, kde bude zahájena výstava „Rasová diagnóza: Cikán“. Na vernisáži se můžete setkat i s Romani Rose, jedním z největších odborníků na romský holokaust. 

V úterý 29. května se můžete inspirovat v oblékaní na přehlídce maďarských návrhářským studiem Romani Design. Těšit se můžete na moderní modely inspirované romskou tradicí.

Ve středu 30. května ve 20 hodin odstartuje divadelní představení v divadle Alfred s názvem „…a zase jsme spali pindral“ v režii všestranného romského umělce Davida Tišera.

Ve čtvrtek 31. května si můžete užít pořádnou hudební show v La Fabrice. Vystoupí zde maďarští EtnoRom & Friends, španělští Alba Heredia Flamenco Company, makedonští Kočani Orkestar, ruská Podkova schast'ya, portugalští Ciganoś D´Ouro a Mahala Rai Banda z Rumunska.

A v pátek 1. června si můžete užít Khamoro průvod, který každoročně vyráží z Václavského náměstí. Stačí se do centra vypravit v pravé poledne. Zaručujeme vám, že vám z hudebního průvodu bude do tance. Celý program objevíte tady.

Podívejte se, jak to při zahájení vypadalo:

Fotogalerie
26 fotografií