První ročník Mezinárodního dne koláže inicioval americký magazín Kolaj. „K začátku nové umělecké tradice připravuje speciální vydání, v němž se objeví příspěvky od mnoha současných, převážně amerických a zahraničních autorů koláží,“ prozradila Jitka Kopejtková, autorka akce.

Oslavy po celém světě

Cílem celodenního festivalu je propojovat jednotlivé umělce, skupiny i zájemce a motivovat je v další tvorbě. „Proto nepřekvapí, že kromě amerických měst, např. New York, New Haven, Vermont, Portland, Minneapolis, se do akce zapojila i města jako Madrid, La Rochelle, Brusel, Paříž, Budapešť nebo třeba kanadský Montreal, mexická Tijuana, brazilské Sao Paulo a izraelská Herzliya,“ prozradila Kopjetová, že si den koláží užijí děti po celém světě.  

Časopis i kniha koláží

Program pro celou rodinu odstartuje už v devět hodin ráno, a potrvá do 18. hodiny večerní. Během dne bude možné si vytvořit vlastní koláž od recyklované přílohy novin až po tvorbu na luxusní knižní papír. „Vytvořená díla budou označena památečním razítkem akce. Po celý den budou mít návštěvníci možnost se osobně seznámit a promluvit si s iniciátory akce a také si prolistovat především zahraniční publikace věnované koláži,“ sdělila autorka akce.

Součástí bude také výstava, která představí tvorbu skupiny Hand Pleasure a samotné iniciátorky akce. K prohlédnutí bude v Muzeu hlavního města Prahy nejen v Mezinárodní den koláže. Prohlédnout si ji budete moci až do soboty 19. května. V neposlední řadě se můžete těšit i na prodejní stánky, které se budou týkat téže tématiky. Více informací objevíte tady.

Kdy? V sobotu 12. května od 9 do 18 hodin
Kde? Muzeum hlavního města Prahy, Praha 8
Vstupné? 350 korun rodinné vstupné, 150 korun základní, 60 korun snížené

Takhle to vypadá v muzeu na akcích pro rodiny s dětmi:

Fotogalerie
16 fotografií

Blíží se i den dětí. Víte kdy a proč se slaví?