Jen málokdo si uvědomí, jak moc se Václavské náměstí během několika staletí změnilo. Někdejší Koňský trh patřil ve středověku mezi tři ústřední tržiště Nového Města pražského. „Prodávalo se zde vše potřebné pro chov dobytka, který Pražané chovali běžně. Nejčastěji se tady objevují velké hřeby podkováky i drobné hřebíčky, podkovy i kosti zvířat,“ prozradil archeolog Starec.

Zvířecí kosti i soška

Kosti? Žádné pohřebiště na náměstí nebylo. Pražané sem vyváželi všechny své odpadky. Kosti se sem tak dostaly jako odpad středověké novoměstské kuchyně. „Nejčastěji tehdy jedli krávy. A pak ovce a v menší míře i kozy,“ popisoval archeolog, jak se skrze tento odpad odborníci dozvídají o našich předcích nejzákladnější informace.

Video
Video se připravuje ...

Na Václaváku vrcholí záchranný archeologický výzkum při rekonstrukci kanalizace. Eva Fornálová

Největším objevem bádání je dřevěná soška Madony, která měří pouhé 4 centimetry. „Na zadní straně je neopracovaná, což pravděpodobně ukazuje na její upevnění na nějakou podložku, například domácí oltářík. Sloužila zřejmě k osobní zbožnosti pražského měšťana asi v 15. století,“ uvedl Starec.

Výjimečný nález drobné, 4 centimetry vysoké sošky Madonky, zhotovené z parohu zatím neidentifikovaného zvířete. Na zadní straně je neopracovaná. To pravděpodobně ukazuje na její upevnění na nějakou podložku.
Autor: Muzeum hlavního města Prahy

Skládka na Václaváku

Odpadky se tehdy natolik hromadily, že bylo důležité vymyslet, co s tím. „I v písemných pramenech je uvedeno, že je to tady nevábné území. Nejjednodušší bylo pro městskou radu zlikvidovat smetiště rozvezením odpadků po náměstí... A následně povrch zpevnili oblázky z Vltavy,“ vysvětlil Starec. Proces se tak začal opakovat. 

Úroveň dolní části náměstí se tímto zásahem značně zvýšila. „Výsledkem těchto procesů je nárůst terénu o 2,5 metru. Nejhlubší partie jsou v oblasti Můstku a směrem k Vodičkově klesá nadloží na 2 metry. Většina je způsobena pozemní skládkou,“ řekl archeolog, který společně s kolegy objevuje všední i pozoruhodné předměty v zemině.

Další výzkum?

Výzkum na vlastní pěst pražští archeologové neplánují. Průzkum, který se nyní dělá v dolní části náměstí, nebyl původně zamýšlený. Jde o takzvaný záchranný výzkum v rámci oprav kanalizace. „Naše práce zahrnuje pouhé jedno procento. Více než 90 procent je stále neprobádaných.“

Do objevování vzácností v zemi se odborníci pustí opět při dalších opravách náměstí. „Počítáme, že se sem dostaneme ještě letos v rámci výsadby stromů,“ prozradil nakonec archeolog. Už brzy tak zjistíme, jaké další poklady ukrývá plocha na Václavském náměstí.

Tady archeologové bádají: 

Fotogalerie
10 fotografií