Nad čím se zamýšlel Tomáš Garrigue Masaryk (1850–1937) v předtuše blízké smrti? Zrekapitulovával svůj život? Chtěl nechat poselství budoucím generacím? Nebo se podělil o nějaké pikantní tajemství? Nad obsahem obálky, ve které jsou rukou Jana Masaryka napsána poslední slova velkého státníka, visí plno otazníků.

A viset zůstanou do roku 2025, kdy smí obálka být otevřena. Její pisatel a prezidentův syn ji totiž opatřil nápisem »Pečeť do r. 2025«. Do té doby si ji však lze alespoň prohlédnout a o něco blíže se přiblížit historickým momentům, které utvářely náš stát a jeho dějinný vývoj.

Od pondělí 30. dubna je obálka včleněna mezi jiné historické exponáty výstavy Labyrintem dějin českých zemí, která až do 1. července probíhá na Pražském hradě. Obálka však bude součástí expozice jen do konce května.

Sto let republiky

Tematickými výstavami si Pražský hrad připomíná stoletou existenci nezávislé republiky. Ještě zkraje roku se na Hradě vystavovaly korunovační klenoty, které bývají ukazovány při ojedinělých případech. Oslavy doplňuje množství nejrůznějších zajímavých výstav, které návštěvníkům přibližují vývoj českého státu.

Poselství je dáno mezi artefakty výstavy Labyrintem dějin českých zemí. Ta sází na interaktivní pojetí spolu s vystavenými unikátními předměty. Těmi je například košile, kterou měl na sobě v okamžiku smrti Ferdinand D’Este při sarajevském atentátu v roce 1914, nebo Vladislavské privilegium z roku 1158, ve kterém byl kníže Vladislav II. jmenován za historicky druhého českého krále.

Kdy: 27. února až 1. července
Kde: Císařská konírna Pražského hradu
Za kolik: 150 Kč, pro studenty a seniory70 Kč, vstupné platí i pro výstavy Doteky státnosti a Stráž na Hradě pražském, které začnou v březnu a červnu

Fotogalerie
28 fotografií