Herec Abuovi popřál, aby se brzy vybarvil jako zbytek opičí skupiny, a hlavně, aby už nikdy guerézy stejně jako zbytek zvířat v pražské zoo nemusely čelit ničivým povodním. „Tady se tématicky hodí popřát, aby té vody zůstalo přiměřeně pořád, jak je tady v tom příkopu. Ať jim je to příjemné jako všem tady okolo v zoologické zahradě,“ uvedl při křtu Rašilov.

Postupně změní barvu

„Kdybychom snad malou guerézu nezahlédli, dovolili jsme si alespoň přinést fotografii s její matkou,“ řekl na začátku křtu kurátor primátů Vít Lukáš. Na fotografii se k černo-bílé matce Lucii tiskla sněhově bílá opička. A právě tento vzhled mládětě bude zanedlouho už jen vzpomínkou.

Zatím je ještě z velké části bílá. Ale už se začíná zabarvovat. Lehce šedne. Okolo toho měsíce jí ztmavne hlavička a postupně i tělo. V šesti měsících by měla být už kompletně zbarvená,“ prozadil Vít Lukáš na konci křtu, zatímco milovníci zoo vyhlíželi Abu, která se držela maminky jako klíště. 

Video
Video se připravuje ...

Křtiny malé guerézy Eva Fornálová

Čtenáři vybrali jméno

Jméno mláděte guerézy pláštíkové vybrali čtenáři Blesku. Ti volili z nejroztodivnějších jmen, mezi kterými zazněl Gery, Diamond, Luis, Marcus, Abu, Gerald, Suri, Lucián, Lucius a Woody. Ale nechyběly i kuriozní návrhy jako Coco Chanel, Macbeth nebo Nočník.„Dostali jsme desítky návrhů. Některé se opakovaly. Nejčastější inspirací bylo jméno matky mláděte Lucie. Hodně lidí pracovalo také s názvem druhu – gueréza. Z toho pak zřejmě vyšly tipy Gerald, Gury, Garry či Réza,“ prozradila mluvčí zoo Lenka Pastorčáková.

V pátek 27. dubna bylo rozhodnuto. Čtenáři Blesku odhlasovali. S dvaceti procenty vyhrálo jméno Abu, které uniklo druhému místu Woody o šest procent. Malého guarézího chlupáče ale odhalení jeho jména rozhodně nevyvedl z míry. Při křtu se tisknul k mámě stejně tak jako v jiný všední den.

Fotogalerie
26 fotografií