Samička Kvída přitom chovatele pěkně napínala - termín jejího porodu byl totiž stanoven na přelom března a dubna. Miminko se narodilo až o tři týdny později, 22. 4. 2018 večer. Jednoduché to ale novopečená maminka neměla a po porodu byla podle chovatelů nervózní. 

Asi dvě hodiny po narození se mláděti podařilo poprvé napít, pak usnulo a znovu pilo za další hodinu. Následně usnula i porodem unavená Kvída,“ popsal kurátor chovu kopytníků Zoo Praha Jan Marek, jak to v neděli večer u hrabáčů probíhalo.

Malý hrabáček se má zatím čile k světu - je aktivní a pije. Vyhráno ale ještě zdaleka nemá - první týden bude kritický nejen pro něj, ale i pro chovatele. Ti musí dohlížet třeba i na to, aby ho Kvída omylem nezalehla, u hrabáčů se to totiž může stát. „Za dobré znamení můžeme považovat to, že mládě je aktivní, samo se probouzí a vyhledává matčiny struky. Pevně věříme, že se jej podaří úspěšně odchovat,“ řekl Marek.

První dvě mláďata, která Kvída porodila v září 2013 a o rok později, se odchovat nepodařilo. Roku 2015 se narodil sameček Kito, který dnes žije v Zoo Randers v Dánsku, čtvrté mládě, sestřička Nyota, se narodila roku 2016 a nedávno se přestěhovala do olomoucké zoo.

Fotogalerie
13 fotografií