Čtyři patra v galerii Tančícího domu v Praze jsou obsazena až do soboty nahými ženami. Kdo by se ovšem myslel, že uvidí decentní ztvárnění nahoty, je na omylu. Ženy jsou zobrazeny ve velmi choulostivých pozicích, některé jsou svázané nebo připoutané. Těch, které jsou označeny tabulkou, se návštěvníci dokonce mohou dotýkat. Použít musí ovšem zde připravené hygienické rukavice. Vášně budící expozici dal dohromady Slovák Mário Petrej. „Myslím, že pro lidi je tohle životní zážitek,“ domnívá se autor.

Jde už o jeho čtvrtou výstavu. „Každá je úplně jiná. Změna je v dívkách i v prostorech, kde se uskutečnila. V minulosti šlo o opuštěný byt, starou budovu, divadelní prostor. Nyní je to v galerii,“ popisuje Petrej.

Jak ale na netradiční nápad vystavovat zrovna nahé ženy přišel? „Prostě jsem se tak rozhodl. Nemá to žádný koncept. Jde jen o výstavu nahých žen. Chce to přijít s otevřenou myslí a vychutnat si, že je tu vidět živá žena,“ vysvětluje Blesk.cz autor.

Modelky na výstavě jsou různě staré – od dvacetiletých až po čtyřicetileté. Jakkoliv se to zdá neuvěřitelné, problémy s jejich sháněním Petrej nemá. „Hlásí se mi samy. Jde o normální ženy. Některé mají zkušenost s focením, jiné vůbec. Jedna žena tu má i doprovod, svého manžela,“ prozrazuje.

BDSM jako životní styl

Některé z nich se do Máriova projektu vracejí dokonce opakovaně. „Líbí se mi tady, je mi tu dobře. S ostatními holkami jsme přáteli,“ říká 29letá Terra Twain, jež se výstavy účastní už potřetí. Zpočátku pro ni bylo lákavé finanční ohodnocení, postupně se ale z ukazování vlastního těla stala zábava. A podobně to cítí také další účastnice. „Není to práce, ale koníček. BDSM je můj životní styl a tato výstava mi přišla jako zajímavá nová výzva vyzkoušet si ji. Mohu si hrát s lidma, těší mě to,“ řekla Blesk.cz Helako (36).

S doteky problém nemají, ba naopak. „Chtěla jsem to zažít, protože je to jedinečný pocit,“ přiznala dvacetiletá Martina. „Když se mi náhodou některý z lidí nelíbí, tak si ho nevšímám. Svůj pohled zaměřím na něco jiného,“ prozrazuje Terra.

Kolik svým modelkám platí, Petrej prozradit nechce. Za honorář se ženy v galerii vystaví na hodinu a půl, nikdo je tam ale nedrží. „Mohou odejít, kdykoliv se jim zachce. Mám tu i své lidi, kteří jim jsou k dispozici, když potřebují napít nebo si odskočit,“ dodává.

Kdy: 17.–21. dubna 2018, 11–20 hodin
Kde: Tančící dům, Jiráskovo nám. 1981/6, 120 00 Nové Město
Za kolik: 669 Kč v předprodeji, 799 na místě, vstupenky ZDE

Fotogalerie
18 fotografií