Justin Bettman přijel do Prahy se svým projektem Set in the Street. Před Rudolfinem odkryl svou několikátou městskou instalaci, kterou jako obvykle přenechal po nafocení modelů široké veřejnosti. „Je skvělé poskytnout lidem plátno a pak pozorovat, co vše s prostorem dělají, jak jej využijí,“ vysvětloval americký fotograf, proč nechává prostor na pár dnů v ulici, i když už má dofoceno.

Od drahých nájmů k vlastnímu projektu

Celý nápad se mu zrodil v hlavě před čtyřmi lety. Nechtělo se mu tehdy platit za předražená studia v New Yorku. „Došlo mi, že jediné, za co platíš, jsou zdi a podlaha. Stěny a podlahy jsou všude, jen je nevyužíváme,“ vyprávěl o svém popudu začít fotit v ulicích Justin.

Video
Video se připravuje ...

Fotograf Justin Bettman postavil před Rudolfinum prvorepublikový pokoj Eva Fornálová

Nakonec ale neskončil pouze u New Yorku. Následně umístil instalaci i v Londýně, Berlíně nebo Moskvě. Fotografování v rámci Set in the Street přerostlo ve větší projekt, který si hraje s perspektivou. Nejprve vyfotí polocelek s modely, jako by nic kolem neexistovalo. Z fotografie máte pocit, že jste opravdu s někým v místnosti. Následující snímek odkrývá celek, aby bylo vidět okolní dění. Výsledek pak prezentuje na svém webu JustinBettman.com. Tam posléze také uveřejní výslednou fotografii, kterou pořídil v dubnu před Rudolfinem.

Sledování při práci

Přestože pro řadu Pražanů je tahle instalace nevídanou novinkou, turisté, kteří se v pondělí večer u místa zastavovali, tušili, o co se jedná. „Je super, že jsme na to narazili teď, kdy můžeme vidět, jak to celé vzniká,“ pozoroval fotografujícího Justina turista Alex.

Nejhezčí výhled na Hrad

Proč volil právě tohle místo? „Vybírání lokace probíhalo na dálku v kooperaci s producentem celé akce Petrem Oplatkou z Creative Embassy. Pro focení volím ikonickou lokaci daného města a výhled na Pražský hrad byl tedy rozhodujícím,“ sdělil, proč objevíte pokojíček hned před Mánesovým mostem u silnice, po které každou chvíli projíždí auta a tramvaje.

Americký fotograf není v Praze poprvé. Navštívil ji při cestě po Evropě už v roce 2012. „Praha se mi líbí zejména kvůli historickému centru a architektuře. A také jsem mile překvapen vřelostí Pražanů,“ řekl na závěr Bettman.

Instalaci můžete využít k popíjení kávy s přáteli nebo ke hraní si na fotomodelku až do středy 18. dubna. Následně se obývák s jednou zdí rozebere a umělec zase poputuje o město dál. Své fotografie z místa pak můžete sdílet na Instagramu s hashtagem #SetintheStreet.

Prohlédněte si, jak to vypadalo při focení s Justinem:

Fotogalerie
30 fotografií