Kousek za Prahou najdete v obci Dolní Břežany hřbitov, který disponuje výrazně osobitým pojetím. Stavba na kruhovém půdorysu má čtyři vstupní brány, každá z nich se nachází na jedné ze světových stran. Architektonické dílo má spojitost historickou i energickou.

„Hřbitov svou filozofií navazuje na historii obce, na její osídlení. Přes Kelty a Slovany až po křesťanství. Ve výsledku by měl představovat místo setkávání, a to nejen toho posledního. Záměr byl vytvořit příjemné přátelské prostředí s pozitivní energií, kam bude důvod chodit nejen v době vzpomínání. Kompozice tvoří symboliku, která připomíná sluneční nebo také keltský kříž jako jeden z nejstarších symbolů civilizace. Spojení kříže a kruhu, linie vertikální, horizontální, rovnováha, harmonie,“ popsal ke svému dílu architekt Zdeněk Sendler.

Výzva a symbióza

Tvorba nového hřbitova byla podle architekta výzvou, která začala netradičním keltským parkem v centru Dolních Břežan a hřbitov je jeho volným pokračováním. „Každá akce je výzva, každá je mírně jiná, každá vyvolává různé emoce, umožní setkání s různými lidmi, prostředím, každá je zkušenost, mnohdy neopakovatelná, nesdělitelná. Je to pozitivní symbióza prostředí, lidí, myšlenek,“ uvedl Zdeněk Sendler, podle kterého je nejlepší místo navštívit a autenticky si prožít vlastní pocity.

Atelier zahradní a krajinářské architektury Zdeněk Sendler a Václav Babka pojal zpracování hřbitova s velkou pokorou, která však svým uspořádáním působí velice uklidňujícím dojmem. Projekt začal vznikat v prosinci roku 2010, realizace probíhala v letech 2013 až 2016. V současnosti se zde nacházejí pouhé jednotky hrobů, celkem se tu však počítá se 400 místy pro poslední spočinutí. Hřbitov stál 12,5 milionu korun.

Fotogalerie
26 fotografií