Vládní salonek si nechal upravit císař František Josef v 19. století podle svého vkusu tak, aby působil co nejhonosnějším dojmem. V pravé části nádraží „… nalézají se pak salony dvorní, skládající se z předsíně, dvou toaletních komnat a z velkého salonu nádherně vyzdobeného,“ popisoval nádraží v roce 1872 dobový časopis Světozor.

Hlasitý povzdech a vytřeštěné oči čekají každého návštěvníka, který sem vstoupí i dnes. Na malý okamžik máte pocit, že jste se ocitli na zámku nebo hradě. Secesní pojetí místa dle architekta Fanty z přelomu 19. a 20. století se jen tak neokouká. Hned při vstupu vás mezi dřevěným obložením uhrane nástěnná malba Pražského hradu. 

Praha jako na dlani

Otočíte-li se vpravo, čekají vás další velké nástěnné malby. Člověk v jediný okamžik navštíví Staroměstské a Malostranské náměstí, a při otočce ke dveřím se zase může kochat Vyšehradem z rukou malířské dvojice Václava Jansy a Viktora Strettiho. Původně tady dokonce stála i socha Františka Josefa I., kterou následně vystřídala socha amerického prezidenta Woodrowa Wilsona. Po obou z nich bylo toho času nádraží také pojmenováno. 

Salonek nekončí jen u nástěnných maleb. Velkolepost pokračuje u rámu zrcadel, na kterých jsou detailně vyobrazeny polonahé ženy odvracející své tváře, jako kdyby nechtěly být přítomny rozhovorů velikánů. A mezi nimi na vás zprostřed rámu shlíží hlava andělské soudkyně. Druhý motiv bytostí, které si poletují okolo oken a u stropu, jsou baculatá dítka ve větvích. Člověku jde z tolika motivů, zvláště v době upřednostňování minimalismu, hlava kolem. 

Malá ochutnávka
Video
Video se připravuje ...

Nahlédněte do vládního salonku, ve kterém přijímal hosty Masaryk. Eva Fornálová

Návštěva Chaplina i Fidela Castra

Salonek, který je propracovaný do posledního detailu, využívali nejvíce František Josef I. i Masaryk. Nyní je využíván k přijímání hostů výjimečně. „Čas tu trávili všichni naši prezidenti… V salonku byl přivítán například Charlie Chaplin, Fidel Castro, Thomas Alva Edison, severokorejský diktátor Kim Ir-sen, který se bál létat, i mongolský prezident Cachjagín Elbegdordž,“ prozradil Tomáš Bezouška z Českých drah. 

Které dveře?

Vládní salonek se ukrývá za hnědými dveřmi na prvním nástupišti. Pokud se sem vydáte, objevíte je u dveří, před nimiž stojí socha sira Nicholase Wintona s kufrem a dětmi, která je tady od roku 2009 na počest zachránce 669 dětí před nacismem. Okolo vstupních dveří pak objevíte desky se jmény lidí, kteří položili život za druhé světové války.

Salonek můžete navštívit v rámci komentovaných prohlídek ke 100. výročí vzniku ČSR. Vzácnou návštěvou, jakou byl třeba Chaplin, se můžete stát každou poslední sobotu v měsíci od 28. dubna do 29. prosince. A nebo také při pravidelných akcí, jako jsou Dny evropského kulturního dědictví a festival Open House, a to od 10 do 17 hodin.

Fotogalerie
27 fotografií