Farmářské trhy v Praze 14 budou od března každou středu u stanice metra Rajská zahrada a každý pátek u metra Černý most. Stánky své zboží nabídnou od 10 do 19 hodin. Trhy na Černém mostě jsou podle provozovatele trhů Karla Czabana větší. I na Rajské zahradě si však zájemci najdou to „své“.

Čerstvé ryby, bulharské speciality, koření…

Ačkoliv farmářské trhy na Rajské zahradě nepatří mezi ty největší v Praze, jejich nabídka je dostatečně široká. Najít se tu v cca 30 stáncích dá prakticky vše možné do kuchyně i mimo ni. Od zeleniny a ovoce po květinářství, bulharské speciality nebo stánek se psími laskominami.

„Dvakrát týdně vozíme zdejším lidem z různých míst kvalitní chléb a pečivo, maso a uzeniny, ryby, med, mléčné výrobky, sýry a hlavně zeleninu a ovoce,“ uvedl Czaban. „Máme na trhu i kavárnu, a když je hezky, lidé se naučili přibrzdit svůj boj s časem a trochu si posedět,“ dodává k osmému roku farmářských trhů na „Čtrnátce“.
Video
Video se připravuje ...

Takto to vypadá na farmářských trzích na Rajské zahradě. David Zima

„Dbám na to, abychom měli alespoň 2 pekaře, aby si lidé mohli vybrat, který je zaujme víc. Totéž i v případě uzenin a masa,“ vysvětlil Karel Czaban. Mimoto budou k dostání i čerstvé ryby lovené přímo z kádě. „Normálně rybu na místě vylovím, klepnu ji, dle žádosti i vykuchám,“ vysvětlil jeden ze stánkařů Pavel Dubina.

Co je nového

Kromě nabídky sortimentu, která se bude měnit s ročním obdobím, se mohou návštěvníci těšit například na doprovodné programy. Na Rajské zahradě například vyhlášený kuchař Jiří Eichner vařil a dával ochutnat pokrmy z medvědího česneku. V dubnu se chystají tematické akce k bylinkám, na podzim potom dojde i na zabíjačku nebo řízkování.

„Novinkou také bude to, že řada prodejců odpověděla kladně na naši výzvu, a budou nabízet i teplé ochutnávky a svačiny,“ sdělil Czaban. K dostání mají být kromě obligátních párků v rohlíku i třeba grilovaná kuřata, zeleninové polévky, topinky s nejrůznějšími pesty. Výhodou i je, že u některých stánků lze platit platební kartou.

Spokojenost nade vše

Lidé si trhy pochvalují, a ještě během dopoledne se to jimi jen hemží. „Navštěvuji místní trhy každý týden,“ vyjádřila se Ludmila Píšová (65). „Kupuji hlavně máslo, vejce, maso, zeleninu,“ vyjmenovává. „Myslím, že od regionálních prodejců je to lepší než v obchodech. I když je to dražší, tak ta kvalita za to stojí. Třeba u těch vajec musí ten rozdíl být zjevný každému.“

Fotogalerie
15 fotografií