V Empírovém skleníku, který se nachází v severní části zahrad Pražského hradu, byla v pátek dopoledne otevřena výstava Předjaří v Královské zahradě. Až do 25. března si budou moci návštěvníci přijít prohlédnout do lukrativních prostor jak neobyčejné a vzácné rostliny, tak i historické a hodnotné tapisérie a gobelíny.

Tapisérie a gobelíny ze 17. století

Správa Pražského hradu disponuje dohromady 39 starožitnými tapisériemi a gobelíny. Pouhý zlomek z nich, byť vskutku úchvatný, si mohou návštěvníci prohlédnout právě na výstavě. Nejstarší, jak uvedl hlavní kurátor výstavy Jaroslav Sojka, je renesanční tapisérie Azdrubal, která má na výstavě zastoupení pouze v podobě fotokopie. Originál lze nalézt na Pražském hradě.

Video
Video se připravuje ...

Přijďte si prohlédnout tapisérie ze 17. a 18. století. David Zima

Fyzicky přítomné však jsou tapisérie a gobelíny ze 17. a 18. století, například z vlámského tematického cyklu o Antoniovi a Kleopatře a nebo z cyklu Modrých měsíců, které v 18. století daroval František Štěpán Lotrinský své nadcházející choti a budoucí české královně Marii Terezii.

Květy ve tvaru císařské koruny

Kromě vzácných tapisérií je k vidění také takřka nepřeberné množství rostlin. Údajně si lidé mohou prohlédnout až 3000 rostlin ze 40 druhů, přičemž některé jsou na české poměry opravdu vzácné. „Letos v expozici kralují řepčíky,“ vysvětlil kurátor. „Jejich květenství totiž připomíná císařskou korunu. Rostlina se už od renesance pěstovala v botanických zahradách.“

Kromě řepčíků jsou však k vidění i jiné zajímavé »kousky«. „Nejneobvyklejší rostlinou je kupříkladu kalistemon, tzv. štětkovec,“ sdělil redaktorovi Blesk.cz Vladimír Šeba, který je vedoucím skleníku Správy Pražského hradu. „Pak je tady krásné asplenium. Oboje jsou zajímavé proto, že se v tuzemsku příliš nepěstují.“
Video
Video se připravuje ...

Empírový skleník v areálu Pražského hradu žije všemi barvami. David Zima

Mimo nich, tulipánů, náročných orchidejí a spousty dalších druhů rostlin se expozice může pochlubit i „původnímiananasy nebo střevíčníky, které jsou náročné na pěstování. Na ty přitom oba dva víkendy, během kterých výstava potrvá, budou dohlížet papoušci ze Záchranné stanice Laguna. 

Výstava se veřejnosti otevřela v pátek

Už v pátek krátce před polednem mohli prostory výstavy navštívit první zájemci z řad veřejnosti. Výstavu symbolicky uvedla první dáma České republiky Ivana Zemanová. Otevřena bude denně od 10 do 18 hodin, ale pouze do 25. března. Jednotné vstupné činí 20,- Kč.

Fotogalerie
40 fotografií