Výtvarník Joska Skalník studoval Střední uměleckoprůmyslovou školu v Praze, ve které se naučil užité a propagační grafice. Své nadání pak mohl využil poté, co založil roku 1970 Jazzovou sekci - spolek pro nekomerční kulturu. Tomu vytvořil celkovou výtvarnou koncepci, která je k vidění i v DOXu.

Kniha pro Havla za den

Díky Jazzové sekci poznal řadu významných osobností, jako například Bohumila Hrabala, Jiřího Koláře i Václava Havla. I na ty vzpomíná na výstavě. „Jednoho listopadového dne za mnou přišel Václav Havel a říká mi, abych udělal tady hned na místě obal pro knihu Dálkový výslech. A tak jsem utrhl kus oblohy, do toho jsem něco napinkal a tahle kniha byla za den vytištěná,“ popisoval skromně při vernisáži Joska Skalník nad výstavkou knih, kterým vytvářel obal.

Video
Video se připravuje ...

Joska Skalník o své výstavě Eva Fornálová

My tancovat nebudeme

Na výstavě je možné vidět také plakáty, grafiku gramofonových desek i noviny „Všechny vystavené artefakty vznikly po okupaci Československa spřátelenými armádami Varšavské smlouvy, tedy v době, kdy bylo zvykem držet hubu a krok,“ řekl jeden z kurátorů Karel Haloun. 

Joska patřil k malé hrstce těch, kteří hubu i krok držet odmítli, jinými slovy nedali se donutit tančit tak, jak kdosi píská,“ představoval na vernisáži tvorbu grafika Haloun a vysvětloval onen specifický název výstavy My tancovat nemusíme. Výběr ze Skalníkovy celoživotní grafické tvorby bude k vidění až do 4. června.

Fotogalerie
28 fotografií