Láska ledních medvědů je tichá jako polární kraje, ale také stejně drsná. Žádné milostné volání. Samotářský samec se s blížícím se jarem vydá za pachem své vyvolené. V přírodě musí urazit i více než 100 km a svést nejednu bitvu jak s jinými nápadníky, tak se samotnou medvědicí.

„Samice musí být ochotná přijmout ho. Dokáže ho i několikrát a velmi drsně odehnat,“ popisuje námluvy ledních medvědů zooložka Romana Anděrová. Tom to má v Praze jednodušší, žádní sokové, a Bertě se líbí. Vášnivě se pářili minulý týden.

Nevhodná expozice

I když si Tom s Bertou padli do oka, chovatelé jsou v čekání na jejich potomky spíše zdrženliví. „Osmdesát let stará expozice není pro chov vhodná. Medvědi v ní nemají potřebný klid. Je zde příliš blízký kontakt s veřejností, nelze samce od samice oddělit,“ objasnil kurátor savců Pavel Brandl. Ruší je i zvuky a otřesy z okolí.

Vhodné prostředí by měli lední medvědi najít v plánované expozici Arktida. Umístěna bude v severní části zoo. Celkové náklady na její vybudování by měly být 150 milionů korun. Nyní se již pracuje na projektu. Pokud vše půjde dobře, stavební povolení by mohlo být do konce roku 2019.