Řetízkáče, mnohametrové věže, houpačky, pohyblivé lavice a desítky dalších atrakcí se už dnes otevírají návštěvníkům holešovického Výstaviště. Za sebou mají důkladné kontroly, jež mají zajistit bezpečnost atrakcí – o tu se totiž návštěvníci, a zejména rodiče, strachují každoročně.

Dohlížejí na ni kromě organizátorů také nezávislé instituce. „V tomto směru nikdy nic nepodceňujeme, také proto u nás nedochází k nepříjemným nehodám,“ řekl Blesku Jan Kočka starší.

Kontrola před zahájením pouti zahrnuje hned tři stupně. „Po provozovateli, soudních a technických znalcích, kteří kontrolují stroje ještě před postavením a pak znovu před spuštěním, přicházejí i hygienici, zástupci České obchodní inspekce (ČOI), ale třeba také hasiči,“ prozradil Blesku František Šenold ze společnosti Pragolet, která se na kontrolách také podílí.

Z ptačí perspektivy Matějskou pouť jen tak neuvidíte ani z nejvyšších atrakcí. Do volného prostranství už dnes přijdou první návštěvníci.
Autor: Mária Rušinová, Tonda Tran, David Malík, ČTK
Atrakce budou dělat radost Pražanům i dalším výletníkům do 15. dubna, vždy od úterý do pátku 13 až 21 hodin či v sobotu a v neděli od 10 do 22 hodin.

„Vstupné do areálu i na atrakce je za stejné ceny jako loni,“ připomněl Blesku za organizátory Václav Kočka nejml. Vstupné na Výstaviště ve výši 30 korun se bude platit jen v sobotu a neděli, zdarma je od úterý do pátku a trvale pro děti do 120 centimetrů výšky. K pěti novým atrakcím patří také novinka v organizaci – letos holandské atrakce nebudou odjíždět před koncem trvání pouti, jak tomu bývalo, zůstanou po celou dobu.

Matějská pouť v číslech

423 let probíhá v Praze Matějská pouť
55 tolikrát se odehrála na Výstavišti Praha
24 let ji atrakcemi vylepšují Holanďané
250 tolik tisíc lidí ročně pouť navštíví
12 tisíc dětí pravidelně přichází na speciální Den pro postižené, kdy jsou všechny atrakce zdarma
80 metrů měří věž nejvyššího řetízkového kolotoče, svítí na něm 60 tisíc LED žárovek
40 zhruba tolik stánků nabídne letos něco k snědku
150 korun je nejvyšší částka, kterou na atrakci zaplatíte. Nejčastější cena vstupného je 100 korun, atrakce pro nejmenší pak vyjdou na zhruba 30 korun.

Fotogalerie
14 fotografií