Jakmile se vydáte na výstavu, počítejte s tím, že na pár desítek minut zapomenete, v jaké době žije. Už při vstupu do Grabovy vily se octnete v období první republiky. Vila pochází z let 1928-1929. A stejně tak původ hraček uvnitř je z té samé doby.

Výstava si klade za cíl zdokumentovat velmi kvalitní dobovou produkci hraček tehdy známých československých firem, které obstály i v silné konkurenci světově proslulých výrobců,“ vysvětloval pojetí výstavy její autor Miroslav Smaha. Na výstavě tak objevíte značku Baťa, Merkur, Edison a řadu dnes již zapomenutých značek.

Cesta časem za prarodiči

Hračky z první poloviny minulého století dokazují, že naše prarodiče rozhodně neměli nudné dětství. Holčičky měly k hraní různé typy kočárků, pískací panenky a nejrůznější dřevěné domky i s nábytkem pro panenky. Kluci zase měli na výběr z kovových stavebnic, vláčků, přes lodě až po letadla. 

Moc se nám to líbí. Ještě pár hraček po babičce nám zbylo na půdě. Ale taková škála tam rozhodně není. Člověk by v té době klidně žil,“ říkala s úsměvem maminka Kateřina, která se do Grabovy vily vypravila s celou rodinou.

Video
Video se připravuje ...

Uvidíte tady hračky z dvacátých a třicátých let minulého století Eva Fornálová

Baťovy hračky

„Mezi nejzajímavější exponáty na výstavě patří kolekce pryžových hraček obuvnické firmy Baťa, a.s. Zlín, která se ve 30. letech 20. století stala největším výrobcem nerozbitných gumových hraček na domácím trhu i v zahraničí. V Grabově vile se mi podařilo soustředit největší sbírku gumových vojáčků značky Baťa v České republice,“ říkal s radostí Smaha. 

Přestože většinu hraček objevíte ve vitrínách za sklem, nebo za páskami s označením nesahat, autoři výstavy mysleli i na ty nejmenší. V zadní částí si totiž můžete celá rodina vyzkoušet, jaké to bylo sestavit kovovou stavebnici Merkur.

Kdy? Do 30. dubna od 10 do 16 hodin
Kde? Libeň, Grabova vila
Vstupné? žádné

Fotogalerie
32 fotografií