Jednu z mála příležitostí k prohlédnutí si uměleckého díla Jiřího Anderleho mohou nadšenci do umění využít v Chodovské tvrzi. Tamní výstava je zaměřena především na jeho tvůrčí období v od 60. do 90. let minulého století. Výstava obrazů je navíc prodejní. Koho některý z obrazů zaujme, bude si jej moci i pořídit.

Obrazy za desetitisíce

Dva obrazy se už stihly prodat během vernisáže, další jsou prý už zamluvené. Ceny se průměrně pohybují mezi 10 až 20 tisíci korunami. Najde se tu však i obraz nazvaný Příběh Adama a Evy, který lze pořídit za 135 tisíc korun.

Ten obraz je olejomalba, kterých pan Anderle tolik nenamaloval, proto je nejdražší,“ vysvětlila kurátorka výstavy Pavla Vaňková. „Dá se říci, že zde dokonce máme nejčerstvější obraz pana Anderleho,“ svěřila se dále. „ Akrylový obraz s kosmonautem totiž domalovával ještě během převozu k nám. Domalovával mu americkou vlaječku.“

27. února proběhne komentovaná prohlídka výstavy, na které by neměl chybět sám autor. „Prozatím s ním předběžně počítáme, ale vše se může znenadání změnit,“ varuje kurátorka, pro kterou je Anderleho dílo srdeční záležitostí. I proto je ráda, že je v Chodovské tvrzi může prezentovat.

Co se malíři při tvorbě honí hlavou?

„Tvorbu pana Anderleho sleduji bedlivě už čtyřicet let,“ svěřila se návštěvnice výstavy Zuzana Procházková (56), která je učitelkou angličtiny. „Často mě při prohlížení jeho obrazů napadalo, co se mu v tu chvíli, kdy je tvořil, honilo hlavou? Kolikrát jsou ta jeho témata tak surreálná a rozervaná. Výstava je jinak moc krásná. Snad poprvé vidím takto pohromadě jeho tvorbu jen ze 60. a 70. let.“

Anderleho obrazy překypují sofistikovanými motivy.
Autor: David Zima

Umělec s mezinárodním věhlasem

Jiří Anderle (81) se narodil 1936 v Pavlíkově na Rakovnicku. Vystudoval AVU, později spolupracoval s géniem animovaných filmů Jiřím Trnkou. Svým abstraktním dílem, které se jeví velice sofistikovaně a alegoricky, přesáhl význam České republiky. Vystavoval prakticky v celé Evropě i v USA. V roce 2006 obdržel od prezidenta Klause medaili Za zásluhy.

Kde: Chodovská tvrz, Ledvinova 9/86.
Kdy: od 14. 2. do 15. 4., otevřeno od úterý do neděle v čase 13–19 hodin.
Vstupné: 50,- Kč, snížené 30,- Kč.

Fotogalerie
17 fotografií