Záhadu »chutné« nožičky odhalil fotoreportér Blesku. Ajabu má poraněnou patičku, a tak si ránu jazykem ošetřuje. Pata mu mohla puknout nebo se škrábl při dovádění s brášky. „Zřejmě ho to svědí, a tak si olizováním ranky ulevuje. Jestli má patu přeschlou, olizováním si ji zvlhčí a napomáhá tak hojení,“ objasňuje zooložka Romama Anděrová.

Podle mluvčího zoo Lubora Macha se v gorilí rodině nic vážného, při čem by mohl goriláček utrpět poranění, neodehrálo. Není třeba se tedy o zdraví Ajabua obávat. „Menší úrazy se stávají při dovádění. Mohl skočit na klacík a škrábnout se. Instinktivně si ranku ošetřuje stejně, jako to dělají i jiná zvířata,“ vysvětlil Mach.

Zdá se, že Ajabu má svou poraněnou patu pod kontrolou. Kdyby ho něco vážného trápilo, ošetřovatelé by to prý nepřehlédli. „Není žádný flegmatik. Určitě by to dal najevo. Nedováděl by, naříkal by a dožadoval by se pomoci,“ dodala Anděrová.

Sliny hojí

Je běžné, že si zvířata ránu olizují. Jazykem ji tak zbavují nečistot a masírováním prokrví její okolí, díky tomu se na místo dostane více látek, které urychlují hojení. Do poranění zároveň se slinami proniká řada biologicky aktivních látek. Některé součásti slin hubí podle zoologů mikroorganismy a působí preventivně proti zánětům.

Fotogalerie
8 fotografií