Výstava je rozprostřena po třech patrech Chvalského zámku. Ke zhlédnutí jsou například nejstarší Brdečkovy dochované kresby, autentické filmové rekvizity nebo kostýmy třeba takového Limonádového Joea či Tornádo Lou z filmu Limonádový Joe. Kromě toho jsou v místnostech umístěny obrazovky nebo plátna, kde se promítají úryvky z nejrůznějších filmů.

Interaktivní hra, animační dílna

Ty nejzajímavější exponáty jsou ovšem k vidění v zámeckých sklepních prostorách. Návštěvníci se v nich totiž stanou součástí interaktivních exponátů, jako je například westernový saloon, ze kterého doslova čpí duch a kouzlo divokého západu. Atypicky si také návštěvníci budou moci prohlédnout posmrtnou masku tvůrce, která vznikala ještě za jeho života ve 40. letech.

Video
Video se připravuje ...

Výstava o Jiřím Brdečkovi je nápaditá a nesmírně působivá. David Zima

Patrně nejatraktivnější součástí výstavy je ovšem interaktivní podlaha, na které se promítá líhnutí masožravé Adély. Té mohou návštěvníci bránit v tom, aby nepozřela psy, které po podlaze honí. Animace je nápaditá, hravá a ocení ji především děti. Nejen těm je také určena i animační dílna, kde si lze vlastníma rukama „osahat“ proces vytváření animace.

Výstava pro děti i pro dospělé

Snažili jsme se přiblížit výstavu nejmladším generacím, které Brdečkovu tvorbu třeba zas tolik neznají,“ sdělil produkční výstav Chvalského zámku Ondřej Sedláček. „Ve sklepení jsou k nalezení různé interaktivní prvky. Třeba alchymistická dílna z dob Rudolfa II. Po celou dobu otevření expozice také každodenně promítá kino Brdečkovy filmy, i dokument o něm.“ Výstavu prý hodně navštěvují školní kolektivy, rodiny s dětmi, ale i starší lidé – pamětníci Brdečkova díla.

Video
Video se připravuje ...

Takto to vypadá na výstavě o životě a dílu Jiřího Brdečky. David Zima

Výstava je úžasná a prostory zdejšího zámku neobyčejné,“ řekl akademický malíř Jan Vlček (78), který se s Jiřím Brdečkou vídal a který si byl výstavu prohlédnout. „Je to tu opravdu krásné, určitě sem budu muset vzít vnučku. Myslím, že vedení muzea dělá opravdu vše pro to, aby to tu bylo pěkné.“

Všestranný umělec

Jiří Brdečka se narodil 24. 12. 1917. Živil se jako ilustrátor, kreslíř, spisovatel, publicista, scenárista, ale i jako režisér animovaných filmů. Jeho osobitý humor a styl stál za vznikem dnes již legendárních filmů Vynález zkázy, Limonádový Joe aneb Koňská opera, Adéla ještě nevečeřela a mnoha dalších. Zemřel 2. 6. 1982 během prací na dalším scénáři k filmu Tři veteráni.

Kde: Chvalský zámek v Horních Počernicích (Na Chvalské tvrzi 857/4)
Kdy: Do 1. dubna od 9 do 17 hodin
Vstupné: 70 Kč; děti, senioři a studenti 40 Kč

Fotogalerie
42 fotografií