Největší ještěři světa jsou nesnášenliví samotáři, ochotní se kdykoliv servat na život a na smrt. Chovatelé v Zoo Praha se pokusili vytvořit skupinu z varaních bratrů, kteří přišli na svět samooplodněním matky.

I když tito predátoři tíhnou od přírody k agresivnímu chování, v Praze se snášejí skutečně bratrsky. Jak je to možné? „Odmalička je odchováváme tak, aby byli stejně velcí a silní, aby nikdy nemohli posoudit bratra jako potenciální kořist,“ vysvětluje kurátor chovu plazů Petr Velenský. Nesmějí mít také v dohledu samičku, ani ji cítit. Vnesla by mezi ně soutěživost. „Takže jejich chovatel nesmí ani v zázemí obsluhovat samici, aby se k varanům nedostala její pachová stopa,“ dodává Velenský.

Návštěvníci mohou jednou měsíčně sledovat vášnivou masožravou hostinu. Při krmení se zdá, že jsou „draci“, jak se jim také říká, v extázi a že koušou do všeho, co se pohybuje. „Ve skutečnosti jsou k sobě velice citliví. Nestane se, aby se pokousali,“ ujišťuje kurátor.

Krvavá hostina

A jak takové krmení probíhá? Při krmení chovatelé varanům spouštějí do expozice čtvrtky nebo jen nohy zejména ovcí a koz. Ještěři se okamžitě seběhnou. „Nejprve ukusují kousky a pak se snaží urvat celé nohy z háků. Ti nejúspěšnější nohu utrhnou a kompletně ji spolknou,“ popisuje Velenský.

Zavěšené maso je jen jedna složka krmení, aby varani při trhání masa ukojili také svůj lovecký pud. K získání sousta musejí vynaložit sílu a trvá déle, než ho ukořistí. Zvlášť na miskách pak dostávají vnitřnosti, které jim náramně chutnají a obsahují další důležité živiny. Z menších zvířat, jako jsou například kozy, zpracují i kůži. V přírodě loví kořist větší, než jsou sami, a o tu se podělí. Loví buvoly, jeleny, prasata, opice, ale i sebe navzájem.

Kdy budou jíst?

U dračího hodování můžete být o sobotách: 27. ledna, 24. února, 17. března, 14. dubna, 12. května a 9. června. Začíná vždy ve 13:00 hodin.

Fotogalerie
11 fotografií