Diváci poblíž Vltavy v centru Prahy viděli v pondělí 1. ledna povedený novoroční ohňostroj. Pyrotechnická show oslavila 100 let od vzniku samostatného Československa, světelné efekty vyobrazovaly také další zásadní události, které po roce 1918 následovaly. Martin Peter ze společnosti Makalu, která show realizovala, pro Blesk.cz potvrdil, že letos vyšlo všechno prakticky ideálně a dle očekávání.

Ohňostroj formátu a rozměru, který mohli lidé na Nový rok v Praze sledovat, trvá vymyslet zhruba týden. Vlastní přípravě se pak věnovalo 10 až 20 lidí po dobu jednoho měsíce. Podle Martina Petera by bylo skvělé, kdyby se Praze jednou podařilo přiblížit se státům na jihu Evropy, kde mají pyrotechnická představení dlouholetou tradici.

Praha a ohňostroje patří k sobě

„Do Prahy historicky velké ohňostroje patří. Měli jsme tu Rudolfa II., který je zbožňoval. Měl řadu alchymistů, kteří se ohňostrojům věnovali. Tehdy jsme trendy v tomto oboru určovali my, poté postupně tato tradice začínala upadat,“ posteskl si Martin Peter. „Dnes pyrotechniku posouvají například v Itálii nebo Španělsku. Tam se jí věnovaly celé průkopnické rodiny, které fungují dodnes už v páté nebo šesté generaci, která vyrábí ohňostroje. Neustále zdokonalují efekty,“ vysvětlil poměry v zahraničí autor pražské novoroční show.

Celý novoroční ohňostroj pro rok 2018:

Video
Video se připravuje ...

Novoroční ohňostroj 2018! Havlova moudra, Prodaná nevěsta i Petra Janů! Jan Jedlička

Celosvětově jsou známé ohňostroje, které se nebojí zakomponovat do svého vystoupení různé dominanty, ať už jde o „Londýnské oko“ nebo „Burdž Chalífa“ v Dubaji, ze kterého tryskají efekty do okolí. Představa, že jednou Pražané uvidí něco podobného, je podle Martina Petera nereálná, tím spíš ale máme možnost vytvářet vlastní originální počiny.

„U nás by to možná šlo se Žižkovskou věží, ale nelze střílet efekty, které by nebyly dostatečně pozorovatelné. Letenské sady jsou obrovské, divácká plocha na Dvořákově nábřeží a v okolí také. K Praze se taková scéna hodí mnohem víc. Nemusíme přeci napodobovat cizí styl ohňostroje, ale vytvořit si vlastní tradici,“ prozradil Martin Peter, podle kterého se na světově proslulé ohňostroje pořádají celé zájezdy. „Bylo by fajn, kdyby si lidé řekli ‚letos nejedeme do Londýna, teď je to nejlepší v Praze‘,“ dodal šéf společnosti Makalu.

Novoroční ohňostroj v číslech:

999 999 tolik korun zaplatí město za ohňostroj

20 na tolik milionů je proti škodám pojištěn organizátor

1 za jediný týden vznikl scénář letošní show

1 měsíc trvají přípravy ohňostroje

660 tolik sekund, tedy 11 minut show potrvá

140 tolik metrů na šířku zabere odpaliště na Letné

1353 počet elektrických odpalů

3760 kusů použitých výmetů / rozbuchů

205 různých variant použitých efektů

69 římských svící

8 pozemních min

3 sférické (kulové) pumy použité ve finále o ráži 300 mm jsou nejdražší položkou, jedna vyjde na 10 tisíc korun.

Takhle to vypadalo v zákulisí novoročního pražského ohňostroje a během něj:

Fotogalerie
40 fotografií