Už je to rok, kdy se sešla parta mladých lidí, kteří mají chuť pomáhat druhým. „Toužil jsem mít svůj sociální podnik, kde bych nabídl práci lidem z ulice. Další zase chtěli pomoci lidem po výkonu trestu... A tak jsme to spojili,“ vzpomínal Filip Haukchnet, jak se všichni potkávali jako aktivisté měsíce předtím, než dali společně hlavy dohromady.

Během toho roku, kdy parta nadšenců utvořila družstvo, našla konečně místo, kde nabídnou zaměstnání těm, kteří si jej tak náročně hledají. „Všichni jsme vegetariáni a vegani, a tak jsme logicky dospěli k veganskému podniku, který je i šetrný k životnímu prostředí,“ vysvětloval Filip, proč právě volili cestu bistra.

Podnik Střecha by rádi otevřeli už koncem ledna 2018. Přípravy se tak chýlí k cílové rovince. Podnik, který objevíte v ulici Milíčova 25, ale stále vypadá trochu jako staveniště. Kuchyně už se blýská, ale přístroje tady žádné neobjevíte.

Podpořte Střechu 

Právě proto družstvo Střecha rozjelo kampaň na portálu HitHit, na kterém se snaží vybrat 250 tisíc korun. Do konce kampaně jim nyní zbývá 12 dní a už teď přesáhli 83 % z požadované částky. „Zpočátku jsme se hodně báli, ale teď doufáme, že se to povede,“ říkal s úsměvem Filip. Částka pak poputuje zejména na vybavení kuchyně, na různé přístroje a myčku. Už teď je družstvo přes půl milionu v minusu a potrvá i přes pomoc kampaně, než si budou všichni s úsměvem užívat sociální podnikání.

Video
Video se připravuje ...

Družstvo Střecha zaměstná nezaměstnatelné a hostům nabídne cenově přijatelné veganské jídlo. Eva Fornálová

Férové družstvo

Zajímavostí tohoto podniku je to, že se jedná o takzvané družstvo. „Zvolili jsme si družstevní typ vlastnictví, ve kterém rozhodujeme kolektivně. Každý má právo veta, které jsme zatím nikdo nevyužil. Rádi bychom do budoucna nabídli možnost stát se družstevníkem i zaměstnancům, kteří u nás budou déle než rok,“ prozradil Filip, jak se snaží vést podnik, který bude fér pro všechny.

Fér podnik by měl být nejen pro zakladatele a zaměstnance. Stejně tak jako Jídelna kuchařek bez domova bude i tento podnik cenově přívětivý. Ceny za porci by neměly přesáhnout sto korun. Na rozdíl od Jídelny je však tento podnik daleko prostornější. Uvidíme, jak bude vypadat po rekonstrukci.

Podívejte se, jak to vypadá uvnitř nyní:

Fotogalerie
23 fotografií