Ve třech patrech galerie DOX objevíte průřez celoživotní prací Luboše Plného. Kdysi ho nepřijali na AVU, a tak se k tomu postavil po svém. „Tehdy jsem začal stát modelem. A po prvním roce jsem si řekl, že už se znovu nepřihlásím na akademického malíře… že sem budu chodit šest let a poté sepíšu závěrečnou práci na akademického modela,“ prozradil při vernisáži autor.

Takový titul samozřejmě neexistoval, Luboš Plný se ale nevzdal a tehdejšímu rektorovi pražské Akademie výtvarného umění poslal žádost. A světe div se – vyšlo to, a tak se umělec může pyšnit titulem akademického modela. Celou jeho práci a obhajobu si můžete pročíst a prohlédnout na výstavě v DOXu. Nejen tento počin dokazuje, že Luboš Plný má vskutku neobvyklý pohled na svět.

Cestování načerno a špína z pupíku

Rok například jezdil s jedním prošlým lístkem pražskou MHD. Vše si zapisoval, aby zjistil, kolik za rok ušetřil. Nakonec pak poslal zprávu i dopravnímu podniku, aby ho informoval o tom, že jej za celý rok nikdo nezkontroloval.

Luboš Plný je hravým badatelem. A tak stejně, jako si zapisoval, kolik ušetří za jízdu načerno, zkoumal i špínu, která se mu usazuje v pupíku. A i tuhle neobvyklou „zábavu“ zdokumentoval – v obraze, jenž je na výstavě také k vidění, můžete vidět průzkum, ve kterých měsících lovil z pupíku špínu častěji a kdy naopak vůbec.

Video
Video se připravuje ...

Z vernisáže v DOXu Eva Fornálová

Další patra pak odhalují jeho zajímavé pojetí muže a ženy. Ve třetím patře je dokonce v vidění obří skulptura, která má představovat autorovo pojetí sexuálních pomůcek. To vše můžete zhlédnout až do 12. března.

A přestože Luboš Plný nenese titul akademického malíře, stal se jediným českým autorem zastoupeným na mezinárodní expozici Viva Arte Viva! letošního Bienále současného umění v Benátkách. 

Kdy? Od 14. prosince do 12. března
Kde? Centrum současného umění DOX, Poupětova 1, Praha 7
Vstupné? 180 korun

Ochutnávka z vernisáže:

Fotogalerie
38 fotografií