Máte pocit, že se o obří vzducholodi na galerii současného umění DOX psalo poprvé teprve nedávno? Omyl. Už to je dvanáct měsíců. A tak Gulliver, jak jej jeho tvůrce architekt Martin Rajniš nazval, po roce neoslavil narozeniny hudbou „Happy birthday to you“, ale koledami.

Ty přilákaly do galerie zejména rodiny s dětmi. V rámci narozeninové oslavy si mohli návštěvníci ozdobit perníčky ve tvaru vzducholodi a následně je pověsit na vánoční strom uvnitř Gullivera. A tím se i podívat na jeho ohromnou konstrukci. Moc se nám dnešní odpoledne líbilo,“ chválila narozeninovou oslavu návštěvnice Simona.
Video
Video se připravuje ...

Gulliver oslavil první rok Eva Fornálová

Nápad něčeho velkého na centru současného umění DOXU se zrodil v hlavě zakladateli Leoši Válkovi před mnoha lety. „Zpočátku jsem snil o absurdně fascinujícím organickém tvaru, který by byl v kontrastu s existující architekturou DOXu,“ vzpomínal Leoš Válka.

Během toho roku tady byly nejrůznější debaty a přednášky. A to jen díky tvůrci Rajnišovi, který před čtyřmi lety vymyslel Gullivera. Cílem bylo znázornit jistý utopický ideál, kdy lidé vždy toužili po tom, létat. Stejně tak jeho jméno zvolil autor podle nejznámější postavy utopického hrdiny z knihy Gulliverovy cesty. A wow efekt se opravdu povedl. Rok poté stále Pražané žasnou z ulice i ze střechy galerie.

Podívejte se, jak se Gulliver vznáší na DOXu rok po přistání:

Fotogalerie
41 fotografií