Právě 10. prosince odstartoval patnáctý ročník celosvětové kampaně Maraton psaní dopisů. Díky tomu jsou každý prosinec zaplavovány kanceláře prezidentů, ministrů i ředitelů věznic miliony dopisů z celého světa. V dopisech lidé žádají o spravedlnost a lidská práva pro vybrané případy. 

Desítky Pražanů tak vyrazily, aby podpořily dobrou věc. „Píšeme dopisy pravidelně už pár let. Je to to málo, co můžeme udělat,“ vysvětlila Hanka, proč se maratonu účastní.

V rámci akce si mohli návštěvníci přečíst historii hnutí i příběhy těch, kterým letos Amnesty International pomáhá. Účastníci akce tak psali dopisy na pomoc například ženě, které policie zabila bratra, muže, kterého chtějí zabít za videa, která zveřejnil proti vládě na sociálních sítích, i bezdomovkyně, kterou dostala na ulici čínská vláda. Podrobné osudy sedmi lidí, kterým chce letos Amnesty International pomoci, se dočtete tady.

Video
Video se připravuje ...

Maraton psaní dopisů v Doxu Eva Fornálová

Psaní dopisů funguje

Loni tak bylo prezidentu Obamovi posláno přes milion dopisů, aby omilostnil histleblowera Edwarda Snowdena. „Chci vám poděkovat, pokorně a z celého srdce, za vaši neochvějnou obhajobu a podporu. Více než milion z vás se spojilo a řekli jste jednohlasně, že pravda je to, na čem záleží,“ vzkázal tehdy Snowden. V případě, že jste maraton v Doxu propásli, nezoufejte. Petici můžete podepsat i online.

Amnesty International

Hnutí Amnesty International už více než 50 let usiluje o dodržování lidských práv po celém světě. V roce 2016 se iniciativě pomohlo osvobodit více než 650 nespravedlivě odsouzených a často i násilně vězněných lidí z celého světa.

Fotogalerie
53 fotografií