Výstava z křehkých sladkých sušenek přivádí návštěvníky na myšlenky, které většinou v době Vánoc ani nemají. „Člověk si uvědomí, jak se tady během prosince lidé usmívají, říkají si, že jsou svátky o klidu a míru… A přitom se ve světě stále válčí,“ řekla návštěvnice Dominika.

Výstava Marka Schovánka ve třetím patře obchodního domu Kotva vychází z knihy The Anarchist Cookie Book – a její název už napovídá, jakého umění se na výstavě dočkáte. Na stěnách Vánoc na šišku uvidíte cukrovinky, jež se o svátcích v českých domácnostech rozhodně nevyskytují: tyhle totiž mají anarchistickou, politicko-historickou polevu a znázorňují celosvětové problémy, jako jsou války, sexuální násilí nebo drogy. Témata, jež jsou ke svátkům klidu a míru v přímém kontrastu.

Video
Video se připravuje ...

Vánoce na šišku ukazují tak trochu jiné pojetí svátečního cukroví. Eva Fornálová

Autor tento koncept zrealizoval poprvé v roce 2012 ve Slovinsku. V Česku už jste mohli tahle díla taky vidět. Ale pokud jste je neokusili naživo, můžete si je pečlivě prohlédnout ze všech možných úhlů do 6. ledna. Sprostá slova střídají obrazy velikánů, které oživují upečení panáčci s velkým přirozením.

A pokud se vám začnou sbíhat sliny, nezoufejte. Zároveň si můžete v Kotvě koupit i nějaké to cukroví a kávu k tomu. Součástí je i kavárna. A když přijdete o adventní neděli, můžete si tady v kole štěstí vytočit i nějakou výhru. Podmínky objevíte tady.

Kdy? Do 6. ledna
Kde? Obchodní dům Kotva
Vstupné? Žádné

Fotogalerie
49 fotografií