Klasický vánoční betlém v žižkovském infocentru nenajdete. Je totiž stylizován tak, aby co nejvíce připomínal charakteristickou atmosféru Žižkova i s jeho typickými fiktivními i skutečnými postavičkami, které kdy měly s Žižkovem co do činění.

Od Františka Josefa až po Járu Cimrmana

K vidění tu je „typická″ žižkovská pavlačová drbna. Na ulici se Rychlé šípy radí nad tajemstvím bájného ježka v kleci, kdežto opodál je možné spatřit uznávaného skladatele a dirigenta, žižkovského rodáka, Jaroslava Ježka, a na samém kraji sedí Marie Čermínová, světově proslulá surrealistka, známější pod pseudonymem Toyen, která na Žižkově prožila část života.

Do panoptika žižkovských obyvatel neodmyslitelně patří génius Jára Cimrman, po kterém je pojmenováno místní divadlo. Ústředním bodem betlému je pár s kočárkem, který má představovat tradičního žižkovského Pepíka s Mařenou, ke kterým směřují tři „králové″ v zosobnění císaře Františka Josefa I., prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka a prvního starosty Žižkova Karla Hartiga.

Práce krásná, málo známá

Betlém byl pro veřejnost odhalen v pondělí. Mnoho lidí nalákat nestihl, protože o něm zatím nevědí. „Chodím kolem každý den, ale že je tam nějaký betlém, to jsem opravdu netušila, zaskočil jste mě,″ odpověděla na dotaz jedna z kolemjdoucích. A podobnými odpověďmi ostatní dotázaní nešetřili.

Video
Video se připravuje ...

V žižkovském informačním centru vystavují originální žižkovský betlém. David Zima

 „Na betlém se vždy rádi chodí dívat kupodivu hlavně senioři, kteří oceňují to netradiční zpracování″ uvedl pro Blesk.cz Lukáš Homola, pracovník informačního centra. „Lidem se to líbí. Často se nás doptávají, co to představuje, a my jim vysvětlujeme že to jsou schody k žižkovské radnici a kdo je kdo. Jsou pak mile překvapeni, protože většinu z postav znají.″

Každý rok v nové podobě

Myšlenka žižkovského betlému se zrodila před 5 lety. Za jeho podobou stojí výtvarník Richard Pešek se studenty Střední uměleckoprůmyslové školy na Žižkově náměstí. Betlém původně sestával jen ze 4 domečků a 5 figurek, ale postupně byl doplňován o další postavičky.

Pro příští rok je proto plánováno další rozšíření. Preciznější podoby by se mělo dočkat jeho pozadí, v domovních oknech by se mělo svítit, a měl by být více interaktivní. Letos je k vidění od 4. prosince až do 31. ledna v běžných otevíracích hodinách informačního centra. Jeho shlédnutí určitě za návštěvu stojí.
Fotogalerie
19 fotografií