Uměleckoprůmyslové muzeum bylo zavřené celé tři roky. Důvodem byla rozsáhlá rekonstrukce, která přinesla trojnásobné zvětšení výstavního prostoru ve zvýšeném přízemí a dvojnásobné zvětšení ploch pro stálou expozici.

Díky přestěhování sbírek do centrálního depozitáře byla historická budova uvolněna zcela pro prezentaci sbírek a služby pro návštěvníky. Nově se tak dostanete i do prostor, které byly kdysi návštěvníkům nepřístupné.

Vstup už také neobjevíte z hlavní silnice. U schodiště s obrovskými vstupními dveřmi naleznete informaci, že vstup je ze zahrady. Ze Široké ulice se do muzea dostanete bezbariérovým přístupem. Do pater je pak na vás, zdali zvolíte cestu výtahem, nebo po svých. Na schodišti pak můžete obdivovat nástěnné malby a detailní zdobení stěn.

Nejsme mrtví

„Tak jako se změnilo muzeum zvenku, rádi bychom změnili i tu podobu vnitřní, co se náplně týče,“ prozradila ředitelka muzea Helena Koenigsmarková. Ráda by tak ukázala, že muzea nemusí obsahovat jen „mrtvé“ umění.

„Stát totiž přispívá na živé umění a pak na to ostatní. Takže logicky je to mrtvé umění,“ říkala s úsměvem. „My se tedy snažíme už delší dobu dokazovat, že to tak úplně není, že všechna muzea ve světě nejsou mrtvá.“

Video
Video se připravuje ...

Uměleckoprůmyslové muzeum už je otevřené. Eva Fornálová

Paneláky i historie

V současné době tak objevíte v Uměleckoprůmyslovém muzeu jednu historickou výstavu s názvem  Director's Choice, která odhaluje mistrovská díla ze všech oborů uměleckého řemesla a užitého umění. K vidění bude až do 25. března.

Zároveň nyní probíhá i výstava současných designérů. V lednu se pak můžete dozvědět více o panelákové architektuře. která vám ukáže, že každý panelák může být naprosto odlišný. Aktuální program potom objevíte tady.

Fotogalerie
28 fotografií