Oproti loňskému roku, kdy měla událost svou premiéru, se navýšil nejen počet podzemních míst, která lze navštívit, ale i dní. „Vzhledem k tomu, že loňský zájem překonal kapacity prohlídek, pokračujeme ve spolupráci i s objekty, které se na našem programu objevily již minulý rok. Chceme tak umožnit návštěvu těchto míst i dalším zájemcům, na které se loni nedostalo,“ uvedla vedoucí projektu Anna Voláková. Loni se akce konala jeden den, letos pokrývá celý víkend.

Zájemci si tak budou moci prohlédnout podzemní prostory divadel, kostelů nebo protiatomového bunkru Parukářka. „Letos jsme nabídku rozšířili o podzemí Divoké Šárky, Branickou skálu, Kmenovou stoku ve Stromovce a třešničkou na dortu jsou Vyšehradské kasematy.“ V těch jsou k nalezení originály soch z Karlova mostu. „Z nových míst máme opravdu velikou radost,“ dodala Josefína Pleslová. A tím výčet míst, která lze navštívit, rozhodně nekončí. Akci doprovází bohatý doprovodný program.

Od studentského projektu k tradici

Událost, která původně vznikala jako studentský projekt několika nadšenců, se už loni těšila obrovskému zájmu veřejnosti. Přetlak návštěvníků je proto regulován skrz nutné rezervace, které lze uskutečnit přes webové stránky www.nadenpodzem.cz. Nepřekvapí ovšem, že už krátce po zahájení byly takřka bezpodmínečně „zabrané“.

Pro ty, kteří to nestihli včas, však existuje určitá malá šance, že si zvolené prostory budou moci prohlédnout. „Stává se, že návštěvníci se na rezervovaný objekt nedostaví a sem tam se tedy nějaké to místo uvolní,“ říká Pleslová. Kapacitu návštěvních skupin však kvůli bezpečnosti nemůže organizátor překročit.

Záměrem spolku, který tuto akci pořádá, je pokračovat v ní i pro příští roky. „Jelikož je letos do naší akce zapojeno více objektů než v minulém roce, tak bychom jich rádi příště zase o hrst přidali,“ přibližuje plány na další léta Pleslová.

Fotogalerie
8 fotografií